Мъченичество на светата царица Шушаник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Мъченичество на светата царица Шушаник“ (на грузински: წამებაჲ წმიდისა შუშანიკისი დედოფლისაჲ) е грузински агиографски роман от Яков Цуртавели, съвременник и участник в описваните събития.

Това е най-старото запазено произведение на грузинската литература. Смята се, че е написано между 476 и 483 г., а най-старото запазено копие е от 10 век. Запазен е и съкратен вариант на арменски, приблизително от времето на написване на книгата.

Произведението описва мъченичеството на царица Шушаник. Нейният съпруг цар Варскен се отказва от християнството и възприема зороастризма. Шушаник отказва да го последва и умира като мъченица след години затвор и мъчения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Bart D Ehrman, Andrew Jacobs, editors, „Christianity in Late Antiquity, 300-450 C.E: A Reader“, Oxford University Press US, ISBN 0-19-515461-4 pages 499-504
  • Donald Rayfield, „The Literature of Georgia: A History“, Routledge (UK) ISBN 0-7007-1163-5 page 42
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Martyrdom of the Holy Queen Shushanik“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.