Надхвърляне на стойността

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Надхвърляне на стойността или надхърляне на разноските, или бюджетен преразход е непредвиден разход, появяващ се при надхвърляне на бюджетната сума, заради подценяване на актуалната стойност по време на бюджетирането. Бюджетният преразход трябва да се различава от разходната ескалация, която е използвана, за да означи очакван растеж на бюджетната стойност (разноски), поради фактори като инфлация.

Бюджетният преразход е чест при инфраструктурните, строителствените и технологичните проекти. Обширно изследване на бюджетния преразход, публикувано от списанието на Американската асоциация по планиране през 2002 посочва, че 9 от 10 проекта за строителство имат подценена стойност.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cost overrun“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.