Нановица (област Кърджали)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нановица (Област Кърджали))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Нановица.

Нановица
Джамията в селото, 2011 г.
Джамията в селото, 2011 г.
Общи данни
Население 431 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 5,235 km²
Надм. височина 308 m
Пощ. код 6830
Тел. код 03639
МПС код К
ЕКАТТЕ 51097
Администрация
Държава България
Област Кърджали
Община
   - кмет
Момчилград
Илкнур Мюмюн
(ДПС)
Кметство
   - кмет
Нановица
Басри Исмаил
(ДПС)
Нановица в Общомедия

Нановица е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е основано от заможния турски бей Али, чийто конак се намира в селото и до днес е запазен. Оттам и названието на селото сред местното население – „Конак“.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Повечето от жителите на селото изповядват Исляма.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Хижа „Нановица“ се намира на 3 км от светилището на Орфей „Татул“.
  • Старинната къща „Конака“ на Али Бей се намира в центъра на селото.

Други[редактиране | редактиране на кода]

* Почивна база „Нановица“ – РЗ Кърджали

Почивната база се намира в югоизточния дял на Родопа планина, на 30 км от гр. Кърджали, на 15 км от гр. Момчилград и на 500 м от с. Нановица. Базата разполага с 22 легла разположени в единични апартаменти, две стаи с по две легла и четири стаи с по четири легла. Всички стаи са със собствени санитарни възли. Базата е изградена на брега на два микроязовира в борова гора. Близо до нея са следните забележителности:

  • Природният феномен „Вкаменената гора“ – 5 км.
  • Язовир „Студен кладенец“ – 10 км.
  • Еленово стопанство „Студен кладенец“
  • Резерват „Вълчи дол“
  • Мегалитен паметник „Татул“ – 3 км. Вторият по големина, след „Перперикон“, скален паметник на траките в България. Легендата гласи, че там е гробът на Орфей. Има следи, доказващи, че хълмът е древна обсерватория за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето.

До почивната база се стига с влак до гр. Кърджали или гр. Момчилград. От Кърджали до Момчилград има автобуси на всеки половин час през работните и на всеки час през почивните дни, а от Момчилград за ПБ „Нановица“ тръгват автобуси в: 8.30,10.30,12.00,14.30,16.30 и в 17.00.


ЛОВНО СТОПАНСТВО „НАНОВИЦА“

Ловно стопанство „Нановица“ се намира в Родопите и е една от предпочитаните дестинации както от българските любители на лова, така и от чуждестранни. Красотата на Родопите и тяхната природа са обещаващи фактори за един успешен ловен излет. Базата разполага с 22 легла разпределени в стаи с 2 и 4 легла, както и един апартамент. Всяка стая е със собствен санитарен възел. На разположение са веранда, лятна беседка, охраняван паркинг, голям салон с камина, бар и кухня, както и професионален готвач. Базата работи целогодишно, а разположението и, между два язовира и борова гора, е изключително подходящо за отдих, ловен и риболовен туризъм. На брега на язовир „Студен Кладенец“ е разположено еленовото стопанство на базата, едно от най-добрите дивечовъдни стопанства в България. На площ от няколко хиляди декара живеят стотици благородни елени, сърни, диви прасета и елени-лопатари. Гостите на база Нановица, които обичат риболова, имат неподозирани възможности за приятен отдих. Река Върбица е богата на черна мряна, скобар и речен кефал. Във водите на язовир „Студен кладенец“ са улавяни рекордни екземпляри от най-големия речен хищник – сомът.

В цената влиза: Ловен гид, транспорт, нощувка.

Забележка: Ловните стопанства са с международни сертификати за трофеите (легални документи за изнасяне на трофеите от страната)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]