Нановица (област Кърджали)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Нановица.

Нановица
Джамията в селото, 2011 г.
Джамията в селото, 2011 г.
Общи данни
Население488 души[1] (15 септември 2022 г.)
93,2 души/km²
Землище5,235 km²
Надм. височина308 m
Пощ. код6830
Тел. код03639
МПС кодК
ЕКАТТЕ51097
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Момчилград
Илкнур Мюмюн
(ДПС)
Кметство
   кмет
Нановица
Басри Исмаил
(ДПС)
Нановица в Общомедия

Нановица е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е основано от заможния турски бей Али, чийто конак се намира в селото и до днес е запазен. Оттам и названието на селото сред местното население – „Конак“.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Повечето от жителите на селото изповядват Исляма.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

* Почивна база „Нановица“ – РЗ Кърджали

Почивната база се намира в югоизточния дял на Родопа планина, на 30 км от гр. Кърджали, на 15 км от гр. Момчилград и на 500 м от с. Нановица. Базата разполага с 22 легла разположени в единични апартаменти, две стаи с по две легла и четири стаи с по четири легла. Всички стаи са със собствени санитарни възли. Базата е изградена на брега на два микроязовира в борова гора. Близо до нея са следните забележителности:

  • Природният феномен „Вкаменената гора“ – 5 км.
  • Язовир „Студен кладенец“ – 10 км.
  • Еленово стопанство „Студен кладенец“
  • Резерват „Вълчи дол“
  • Мегалитен паметник „Татул“ – 3 км. Вторият по големина, след „Перперикон“, скален паметник на траките в България. Легендата гласи, че там е гробът на Орфей. Има следи, доказващи, че хълмът е древна обсерватория за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето.

До почивната база се стига с влак до гр. Кърджали или гр. Момчилград. От Кърджали до Момчилград има автобуси на всеки половин час през работните и на всеки час през почивните дни, а от Момчилград за ПБ „Нановица“ тръгват автобуси в: 8.30,10.30,12.00,14.30,16.30 и в 17.00.


ЛОВНО СТОПАНСТВО „НАНОВИЦА“

Ловно стопанство „Нановица“ се намира в Родопите и е една от предпочитаните дестинации както от българските любители на лова, така и от чуждестранни. Красотата на Родопите и тяхната природа са обещаващи фактори за един успешен ловен излет. Базата разполага с 22 легла разпределени в стаи с 2 и 4 легла, както и един апартамент. Всяка стая е със собствен санитарен възел. На разположение са веранда, лятна беседка, охраняван паркинг, голям салон с камина, бар и кухня, както и професионален готвач. Базата работи целогодишно, а разположението и, между два язовира и борова гора, е изключително подходящо за отдих, ловен и риболовен туризъм. На брега на язовир „Студен Кладенец“ е разположено еленовото стопанство на базата, едно от най-добрите дивечовъдни стопанства в България. На площ от няколко хиляди декара живеят стотици благородни елени, сърни, диви прасета и елени-лопатари. Гостите на база Нановица, които обичат риболова, имат неподозирани възможности за приятен отдих. Река Върбица е богата на черна мряна, скобар и речен кефал. Във водите на язовир „Студен кладенец“ са улавяни рекордни екземпляри от най-големия речен хищник – сомът.

В цената влиза: Ловен гид, транспорт, нощувка.

Забележка: Ловните стопанства са с международни сертификати за трофеите (легални документи за изнасяне на трофеите от страната)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]