Нанси Пелоси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нанси Пелоси
Nancy Pelosi
американски политик
Official photo of Speaker Nancy Pelosi in 2019.jpg
11 януари 2019 г.
Родена
26 март 1940 г. (83 г.)

Етноситалоамериканци[1]
Религиякатолицизъм
Политика
ПартияДемократическа партия

ПодписNancy Pelosi Signature.svg
Уебсайтpelosi.house.gov
Нанси Пелоси в Общомедия

Нанси Патриша Д'Алесандро Пело̀си (на английски: Nancy Patricia D'Alesandro Pelosi) е американски политик от Демократическата партия.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тя е настоящият председател (дословно от английски: speaker – „говорител“) на Камарата на представителите в 111-ия конгрес на САЩ, който има 2-годишен мандат – от януари 2009 до януари 2011 г. Преди това е председател на 110-ия конгрес (януари 2007 – януари 2009). Тя е член на Камарата на представителите от 1987 г. и е лидер на парламентарната група на демократите от 2003 г.

Родена е на 26 март 1940 г. в Балтимор, Мериленд в семейство с италиански корени. Сключва брак с Пол Пелоси и впоследствие семейството се мести да живее в Сан Франциско. Има 5 деца. Нанси Пелоси става представител на Осмия конгресен район на Калифорния в Камарата на представителите, преди да бъде избрана за неин председател.

В историята Пелоси остава като първата жена, първия американец от италиански произход и първия калифорниец, който работи като говорител на Камарата на представителите.

През 2018 г. е повторно избрана за говорител на камарата, когато демократите печелят мнозинство в 116-ия конгрес. Според поредността на заместниците на президента на САЩ в извънредни случаи Пелоси би била втори заместник на президента Доналд Тръмп (след вицепрезидента Майк Пенс), което я прави най-старшата жена политик в историята на САЩ.

На междинните избори през 2022 г. републиканците си връщат контрола над Камарата на представителите, като по този начин поставят край на второто ѝ председателство.[3] Тя обявява скоро след това, че напуска поста си на лидер на Демократическата група в Камарата, но потвърждава, че остава член на Камарата и ще продължи да бъде представител на Сан Франциско.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. pelosi.house.gov. Цитат: I am just as proud to be the first Italian American Speaker of the House.
  2. pelosi.house.gov
  3. Breuninger, Kevin. Republicans take control of the House, NBC News projects. // November 16, 2022. Посетен на 16 ноември 2022.
  4. Raju, Alex Rogers,Annie Grayer,Manu. Nancy Pelosi announces she won't run for leadership post, marking the end of an era | CNN Politics. // 2022-11-17. Посетен на 2022-11-18.