Нанси Пелоси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нанси Пелоси
американски политик
Нанси Пелоси 
Родена: 26 март 1940 (79 г.)

Нанси Патриша Д'Алесандро Пело̀си (на английски: Nancy Patricia D'Alesandro Pelosi) е американски политик от Демократическата партия.

Тя е настоящият председател (дословно от английски: speaker – „говорител“) на Камарата на представителите в 111-ия конгрес на САЩ, който има 2-годишен мандат – от януари 2009 до януари 2011 г. Преди това е председател на 110-ия конгрес (януари 2007 – януари 2009). Тя е член на Камарата на представителите от 1987 г. и е лидер на парламентарната група на демократите от 2003 г.

Родена е на 26 март 1940 г. в Балтимор, Мериленд. Сключва брак с Пол Пелоси и впоследствие семейството се мести да живее в Сан Франциско. Нанси Пелоси става представител на Осмия конгресен район на Калифорния в Камарата на представителите, преди да бъде избрана за неин председател.

В историята Пелоси остава като първата жена, първия американец от италиански произход и първия калифорниец, който работи като говорител на Камарата на представителите.

Според поредността на заместниците на президента на САЩ в извънредни случаи Пелоси би била втори заместник на президента Барак Обама (след вицепрезидента Джо Байдън), което я прави най-старшата жена политик в историята на САЩ.