Народно читалище „Иван Вазов – 1904”

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Народно читалище
„Иван Вазов – 1904“
Сградата на читалището
Сградата на читалището
Карта Местоположение в Хисаря
Информация
Типчиталище
Основана1904 г.
Положениесъществуващо
СедалищеХисаря, България
Сайтchhisar.weebly.com
Печатът на читалището

Народно читалище „Иван Вазов – 1904“ е читалище в Хисаря. То е създадено на 14 ноември 1904 г.

Учителят Никола Младенов и няколко местни интелектуалци-ентусиасти слагат началото на читалищното дело в града. Първият Устав на читалището е утвърден от Министерството на народното просвещение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Иван Вазов дава съгласието си новосъздаденото читалище да носи неговото име. Първите дарени от него книги с автограф слагат началото на библиотечния фонд. От онова време е запазен един оригинален метален печат [1] с образа на Иван Вазов (първия печат на хисарското читалище).

През 1934 – 1935 година започва строеж на читалищна сграда на място, което е негова собственост. Градежът се извършва със средства, както на общината, така и със събрани от читалището. Държавата не подпомагала тогава достатъчно строителството и затова била построена само административната част на сградата.

До 1984 г. читалището се помества в стара сграда, която се оказва недостатъчна за дейностите му и за непрекъснато увеличаващия се библиотечен фонд. В отговор на тези нужди през 1984 г. читалището се премества в нова и многофункционална сграда със съвременна архитектура, в която и до днес развива и популяризира своята дейност. Тя е с площ 3200кв.м. със сутерен и помещения на различни нива, като 1/3 от нея се пада на библиотеката. Разполага с голям салон с 520 места, с пълно сценично оборудване, въртяща се сцена и оркестрина, малка заседателна зала със 150 места. Има просторни фоайета, кръжочни, репетиционни и гримьорни зали.

Дейности[редактиране | редактиране на кода]

Библиотека[редактиране | редактиране на кода]

Започва да функционира още през 1904 г. с първите дарения от нейните основатели и някои видни граждани, включително и новозакупена литература. На практика дарението на Иван Вазов слага началото на библиотечния фонд.

В библиотеката функционират отдел за възрастни [[2]], читалня за възрастни, детски отдел с читалня [[3]], отдел „Изкуство“ [[4]], отдел „Обработка и каталогизация“ и книгохранилище. Разполага с богат справочен и подръчен фонд, и краеведска литература. Системата от каталози и картотеки включва общ азбучен каталог, систематични каталози в отдел за възрастни, детски отдел и отдел „Изкуство“, заглавен каталог на част от фонда. От 2006 г., след въвеждане на компютърна обработка на книгите и обслужване на читателите по автоматизираната библиотечна система „АБ“ [[5]], се поддържа само електронният каталог.

От 2010 г. е създаден Клуб по краезнание от местни активисти, който се стреми да издирва, събира и съхранява създаденото от видните личности от региона и да го популяризира.

Художествена самодейност[редактиране | редактиране на кода]

Литературен клуб „Извор“ при библиотеката е създаден на 5 юли 2004 г. по инициатива на местния сатирик Борислав Ганчев, който става първият му председател. В него членуват над 30 активно пишещи хора в града с различни професии, образование и занимания, както и някои хисарски новодомци – от страната и чужбина.

Редовно се организират срещи с местни автори по повод издаване на новите им книги, провеждат се литературни конкурси, както и беседи по повод годишнини на автори и книги. Клубът поддържа връзки със сродните клубове от страната. Провеждат се и взаимни гостувания между литературните клубове, съпътствани със съвместни конкурси, с литературни четения.

Много от местните автори, обединени в литературен клуб „Извор“, имат издадени по няколко книги, екземпляр от които се съхранява в специалната сбирка от книги с автографи.

Театралният колектив „Театър без диплома“ е създаден на 10 октомври 1984 година. Режисьор е актьорът от Драматичен театър Пловдив Стефан Попов. Всеки театрален сезон подготвят и представят по една нова пиеса. Колективът е инициатор на ежегодно провежданите в Хисаря национални театрални празници.

Танцовият фолклорен клуб „Хисарски ритми“ има изяви в регионални, национални и международни фестивали в България и чужбина.

Детската музикална школа с класове по пиано и акордеон е създадена през 1987 г. Децата имат участия в местни и национални конкурси.

Издателска дейност[редактиране | редактиране на кода]

  • Стойнова, Янка, Дарина Милева. Извор. Втори хисарски литературен сборник. Пловдив, 2016
  • Вазов, Иван. Стихотворения, написани в Хисар. Хисаря, 2014
  • Стойнова, Янка, Дарина Милева. Извор. Хисарски литературен сборник. Хисаря, 2006
  • Кънчев, Атанас. Вазов в Хисар. Хисар, 2000

Бележки[редактиране | редактиране на кода]