Национален музей (Малдиви)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален музей (Малдиви)
Основан1952 г.
Карта Местоположение в Мале
Национален музей (Малдиви) в Общомедия
Стар лакиран дървен похлупак за храна, съхраняван в Националния музей
Малдивска Тара,[1] 30 cm висока гравюра върху коралов камък от IX век, съхраняван в Националния музей в Мале, Малдиви

Създаден на Националния празник на Малдивите, първият Национален музей на страната е открит на 11 ноември 1952 г.[2] от министър-председателя по това време Мохамед Амин Диди.

Музеят разполага с голяма колекция от исторически артефакти, вариращи от каменни предмети до фрагменти от кралски антики от будистката епоха до управлението на мюсюлманските монарси.

Първоначално музеят е администриран от Малдивския център за лингвистични и исторически изследвания. На 28 април 2010 г. тази институция е премахната от президента Мохамед Нашид и отговорността ѝ за музея е прехвърлена на Министерството на туризма, изкуствата и културата, докато отговорността за лингвистичните и исторически изследвания е предадена на Малдивския колеж на висшето образование.[3]

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Триетажният музей (стара сграда) се намира в Султанския парк в Мале, който е част от комплекса Малдивски кралски дворец, датиращ от XVII век. Двуетажният Us-gēkolhu е единствената останала структура от двореца, разрушена от пожар през 1968 г.

Новата сграда на музея също се намира в Султанския парк. Сградата е проектирана, построена и финансирана от китайското правителство. Сградата e предfставена на Малдивите от китайското правителство на 10 юли 2010 г., но e официално открита и обявена за национален музей две седмици по-късно, на Деня на независимостта на Малдивите, 26 юли 2010 г.

Интериорът на музея е запазен от дните на султаната, включително ръкописният Коран, гравиран по стените на сградата.

Колекции[редактиране | редактиране на кода]

В музея са показани разнообразна колекция от артефакти, включително реликви от предшестващата епоха преди исляма, тронове, кралски сенници и мебели, костюми и обувки, монети, орнаменти, оръжия и броня.

Други примери включват текстил като церемониални рокли, тюрбани, луксозни чехли и колани, използвани при специални поводи, рогозки, лакирани изделия и други креативни бродерии.

Акцентите в колекциите включват:

  • Глава на Буда от коралов камък, произведение от XI век от Алифу Тоду
  • Гравирана дървена дъска от XIII век от Хукуру Миский
  • Feyli Kolhu, носен от султан Гази Мохамед Такуруфану-ал-Азам, е чудесен пример за сложното майсторство на малдивските тъкачи през XVI век.

Унищожаване на предислямски артефакти[редактиране | редактиране на кода]

Будистките статуи са унищожени по време на нападение през февруари 2012 г. Директорът на музея Али Уахид казва, че почти всички предислямски артефакти на музея, датиращи отпреди XII век, са били унищожени и че в музея „няма нищо [останало] за показване“ от предислямската история на страната.[4]

Сред повредените обекти е коралова статуя с шест лица, висок 46 см бюст на Буда, както и различни статуи от варовик и корали.[5]

Работно време[редактиране | редактиране на кода]

  • 10:00 – 16:00 ч., неделя – събота (затворен в петък) 

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Xavier Romero-Frias. The Maldive Islanders, A Study of the Popular Culture of an Ancient Ocean Kingdom. Barcelona, 1999. ISBN 84-7254-801-5.
  2. Maldives Tourist Attractions - National Museum Maldives
  3. President abolishes National Centre for Linguistic and Historical Research // Miadu. Архивиран от оригинала на 2014-08-19. Посетен на 17 August 2014.
  4. Trouble in paradise: Maldives and Islamic extremism
  5. Bajaj, Vikas. Vandalism at Maldives Museum Stirs Fears of Extremism // The New York Times. 13 February 2012.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата National Museum (Maldives) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​