Тара (будизъм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тара.

Зелена Тара
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя · Бодонг
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Палийски канон
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа
Дзанабадзар, Бяла Тара (Ситатара)

Тара (санскрит: तारा, тара; тиб. སྒྲོལ་མ་, дролма) или Ария Тара позната като Джецун Долма (тибетски:rje btsun sgrol ma) в тибетския будизъм е бодхисатва, който винаги се проявява в женска форма, почитан в будистките школи на Махаяна и се появява като женски буда аспект във Ваджраяна приемственостите.

Тя е известна като „майката на освобождението“, и представлява добродетелите на успеха в работата, в практиката и в реализациата. В Япония тя е известна като Тарани Босацу и е по-малко известна като Туолуо в китайския будизъм.[1]

Тара е тантрически Идам, към което практика се използва от практикуващите тибетските школи на Ваджраяна будизма за развиване на определени вътрешни качества както и за разбирането на външните, вътрешни и тайни учения относно състраданието и пустотата. Всъщност Тара е общото название на множество буди и бодхисатви, които имат сходен аспект. Те общо и най-правилно е да се разбират като различни страни на едно и също просветлено качество, а освен това често бодхисатвите са разбирани като метафорично изразени будистки добродетели.

Най-популярните форми на Тара са:

  • Зелената Тара е активната сила на състраданието
  • Бялата Тара е майчинският аспект на състраданието
  • Червената Тара е в свиреп аспект, който привлича всички добри неща
  • Черна Тарата дарява сила
  • Жълтата Тара дарява богатство и благоденствие
  • Синята Тара унищожава гнева
  • Читамани Тара е форма на Тара широко практикувана на нивото на Най-висшата йога тантра в школата Гелуг на тибетския будизъм, изобразявана като зелена и често в комбинация със Зелената Тара
  • Кхадиравани Тара (Тара на акациевата гора), която се явява пред Нагарджуна в гората Кхадиравани в Южна Индия, понякога е причислявана за „22-ра Тара“.

„Двадесет и едната Тари“ се почитат във всички школи на тибетския будизъм. Практиката включва рицитирането всяка сутрин на текст озаглавен „Във възхвала на Двадесет и едната Тари“.

Основната мантра на Тара е една и съща за будистите и хиндуистите, по този начин: ом таре туттаре туре сваха. Тя се произнася от тибетците и будистите, които следват тибетските традиции така: ом таре ту таре туре соха.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]