Национално знаме на Мексико

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Мексико
Детайли
ПритежателМексико
Утвърдено17 септември 1810 г.
Съотношение7:4
Национално знаме на Мексико в Общомедия

Националното знаме на Мексико (на испански: Bandera de México) е символ на държавата. Прието на 16 септември 1968 г.

Флагът има 3 равношироки вертикални линии – зелена, бяла и червена. Отляво е зеленият цвят, в средата е разположен белия цвят – върху него е сложен гербът на Мексико, отдясно е червеният цвят. Зеленият цвят на флага символизира надеждата и изобилието на хубава почва в страната, белият – чистотата, червеният – кръвта, пролята за независимостта на Мексико.

Знамето е същото като на Италия, само че в средата е сложен гербът. Той е разположен в центъра на флага и представлява древният символ на ацтеките. Изобразява орел, държащ в ноктите си зелена змия, стои върху кактус, израснал върху риф в средата на езеро. Това е желанието на боговете – ацтеките да се заселят там, където срещнат изобразеното на герба място. То е открито при езерото Текскоко, където е основан Теночтитлан през 1325 г. Дрвевният символ на ацтеките е забранен по време на колониалния период.[1]

Исторически знамена[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Килюнен, Киммо. Енциклопедия на страните по света и техните знамена. София, книгоиздателска къща „Труд“, 2007. ISBN 978-954-528-775-6. с. 364.