Национално знаме на Микронезия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Национално знаме на Микронезия

Националното знаме на Федералните микронезийски щати е синьо с 4 бели петолъчни звезди в средата, разположени в кръг. Отношението ширина към дължина е 10:19.Идеята е,че звездите са разположени като стрелките на компас, едновременно сочещите четирите посоки на света.

Знамето на Микронезия е прието на 30 ноември 1978 г. Синият цвят символизира Тихия океан, а белите звезди - четирите основни щати на страната.Страната е имала няколко знамена преди да адаптира този вариант.От 1947 до 1965 години национално знаме на страната е било знамето на ООН застъпвайки се и с флага ползван от 1944 до 1986 - този на САЩ.

Интересен факт е,че между 1965 година до 1978 национален флаг е бил подобен на днешния - син фон, но със шест звезди.Две от звездите са символизирали три от днешните щати - съответно Чуук и Яп -,трета символизирала останалите два щата Косрае и Понпей в едно,тъй като тогава те се водели като един щат,и останалите три символизират съответно Палау,Маршалските острови и Северните Мариански острови.По-късно последните три решили,че не желаят да участват във федерацията,Палау и Маршалските острови се отделили като отделни държави,Северните Мариански острови останали владение на САЩ,а Косрае и Понпей станали два отделни щата във състава на новата държава Микронезия.