Национално знаме на Микронезия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Микронезия
Flag of the Federated States of Micronesia.svg
Детайли
ПритежателМикронезия (държава)
Утвърдено30 ноември 1978
Съотношение19:10
Национално знаме на Микронезия в Общомедия

Националното знаме на Федералните микронезийски щати е синьо с 4 бели петолъчни звезди в средата, разположени в кръг. Отношението ширина към дължина е 10:19. Идеята е, че звездите са разположени като стрелките на компас, едновременно сочещите четирите посоки на света.

Знамето на Микронезия е прието на 30 ноември 1978 г. Синият цвят символизира Тихия океан, а белите звезди – четирите основни щати на страната. Страната има няколко знамена преди да адаптира този вариант. От 1947 до 1965 години национално знаме на страната е знамето на ООН застъпвайки се и с флага ползван от 1944 до 1986 – този на САЩ.

Интересен факт е, че между 1965 година до 1978 национален флаг е подобен на днешния – син фон, но с шест звезди. Две от звездите са символизирали три от днешните щати – съответно Чуук и Яп, третата символизирала останалите два щата Косрае и Понпей в едно, тъй като тогава те се водят като един щат, и останалите три символизират съответно Палау, Маршалските острови и Северните Мариански острови. По-късно последните три решили, че не желаят да участват във федерацията, Палау и Маршалските острови се отделят като отделни държави, Северните Мариански острови останали владение на САЩ, а Косрае и Понпей станали два отделни щата в състава на новата държава Микронезия.