Национално знаме на Микронезия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Национално знаме на Микронезия
Flag of the Federated States of Micronesia.svg
Детайли
Притежател Микронезия
Утвърдено 30 ноември 1978
Съотношение 19:10

Националното знаме на Федералните микронезийски щати е синьо с 4 бели петолъчни звезди в средата, разположени в кръг. Отношението ширина към дължина е 10:19.Идеята е, че звездите са разположени като стрелките на компас, едновременно сочещите четирите посоки на света.

Знамето на Микронезия е прието на 30 ноември 1978 г. Синият цвят символизира Тихия океан, а белите звезди – четирите основни щати на страната. Страната е имала няколко знамена преди да адаптира този вариант. От 1947 до 1965 години национално знаме на страната е било знамето на ООН застъпвайки се и с флага ползван от 1944 до 1986 – този на САЩ.

Интересен факт е, че между 1965 година до 1978 национален флаг е бил подобен на днешния – син фон, но със шест звезди. Две от звездите са символизирали три от днешните щати – съответно Чуук и Яп – ,трета символизирала останалите два щата Косрае и Понпей в едно, тъй като тогава те се водели като един щат, и останалите три символизират съответно Палау, Маршалските острови и Северните Мариански острови.По-късно последните три решили, че не желаят да участват във федерацията,Палау и Маршалските острови се отделили като отделни държави, Северните Мариански острови останали владение на САЩ,а Косрае и Понпей станали два отделни щата във състава на новата държава Микронезия.