Николай Василев (икономист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Николай Василев.

Николай Василев
български политик
Роден: 28 ноември 1969 г. (48 г.)

Николай Василев Василев е български политик от Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) – вицепремиер (2001-2005 г.) и министър. Роден е на 28 ноември 1969 г. във Варна.

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позиците на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). На неговият екип като министър на икономиката дължим облекчаването или премахването на 162 регуларторни режима. В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията той се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. Компютризира всички училища и университети в страната.

Като министър на държавната администрация Николай Василев работи за въвеждането на обслужването на едно гише в администрациите. По негово време са приети промените в Наредбата за административното обслужване, които регламентират непрекъснатост на работния процес (т.е. без обедни и технологични почивки) на гишетата за обслужване на граждани и фирми. Като министър на администрацията той се преборва за намаляването на числеността на администрацията с около 17 000 щатни бройки.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал – една от най-големите независими инвестиционни и асет мениджмънт компании в България. Групата компании на Експат Капитал управлява 3 договорни фонда (Експат Ню Юръп Стокс, Експат Глоубъл Екуитис и Експат Бондс), 1 фонд за недвижими имоти (Експат Бета АДСИЦ) и множество индивидуални инвестиционни сметки. От януари 2010 г. компанията издава икономическия бюлетин „Експат Компас”, чийто основен автор е Николай Василев.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Николай Василев е женен за Силвия Антонова Василева. Имат две дъщери – Виктория (р. 2007 г.) и Александра (р. 2012 г.).

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Меню за реформатори. Издателство „Сиела“, 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Петър Жотев министър на икономиката (24 юли 2001 – 17 юли 2003) Лидия Шулева
Пламен Петров министър на транспорта и съобщенията (17 юли 2003 – 17 август 2005) Петър Мутафчиев