Николай Стоилов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Стоилов
Nickolai Stoilov.jpg
РоденНиколай Георгиев Стоилов
2 юни 1968 г. (54 г.)
РодителиИрина Стоилова
Георги Стоилов
Децадъщеря
Значими ролиДарко в „Дъждът на Лана“
Уебсайт

Николай Георгиев Стоилов е български и американски, филмов и театрален актьор, писател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 юни 1968 г. в София. Баща му, Георги Стоилов, е основател на Филиала на Техническия университет – София в град Пловдив. Започва образованието си в училище с усилено преподаване на френски език и завършва Първа английска гимназия в София през 1987 г. През 1992 г. получава висшето си образование във ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов и проф. Здравко Митков.[1] На десет години играе ролята на малкия Наум в продукцията „Константин Философ“ снимана в Бояна. Като студент се снима във филма на Иван АндоновВампири, таласъми“.[1]

След дипломирането си, Стоилов завършва курса Shakespearean („по Шекспир“) на британската театрална школа. През 1995 г. завършва British American Drama Academy (BADA) в Станфорд, САЩ; учи в Marymount Manhattan College (MMC) в Ню Йорк; и професионалната програма за филм, видео и телевизионна режисура и продукция в University of California, Los Angeles (UCLA) в Лос Анджелис.

В Лос Анджелис се снима в сериалите „NCIS: Los Angeles“ и „General Hospital“. Участва във видеоигри, озвучава филми. Филмът „Аз, проклетникът 2“, в който Стоилов озвучава пазач на лаборатория, е номиниран за „Оскар“.

Той е забелязан от критиката и публиката с ролята си на Дарко – главният герой във филма „Дъждът на Лана“. Коментирайки ролята му в този филм, кинокритикът Роджър Ибърт отбелязва, че той би имал бъдеще в ролята на злодей от филм за Джеймс Бонд.[2] През 2005 г. Николай Стоилов печели наградата TIMMY за най-добър актьор на САЩ за тази роля.

Стоилов е съавтор на книгата „Докторантска история на ужасите“.[3] Владее английски, френски и руски, свири на пиано и акордеон (от втори клас). Женен е и има едно дете[1].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]