Ноначо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ноначо
61.8667° с. ш. -109.4333° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеСеверозападни територии
Координати61°52′ с. ш. 109°26′ з. д. / 61.866667° с. ш. 109.433333° з. д.
Притоцирека Талтсън
Оттокрека Талтсън
Дължина205 km
Площ784 km2
Надм. височина354 m

Езерото Ноначо (на английски: Nonacho Lake) е 8-ото по големина езеро в Северозападните територии на Канада. Площта му, заедно с островите в него е 784 км2[1], която му отрежда 51-тво място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 698 км2[1]. Надморската височина на водата е 354 м[1].

Карта на езерото Ноначо

Езерото се намира в югоизточната част на Северозападните територии на Канада, на около 70 км югоизточно от залива Кристи на Голямото Робско езеро. Ноначо се състои от два дълги и тесни ръкава, североизточен (90 км) и източен (115 км), съединяващи се в югозападната част в езерно разширение.

Ноначо има силно разчленена брегова линия, особено в югозападна част с множество заливи, полуострови, канали и острови с площ от 86 км2. Най-голям остров Етенгане.

От изток в източния ръкав се влива река Талтсън, която изтича от югозападния ъгъл на езеро и след като премине още през няколко езера се влива от югоизток в Голямото Робско езеро.

По бреговете на езерото няма постоянни селища, но през краткия летен сезон и посещавано от стотици любители на лова и риболова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ноначо“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​