Нощ се спуска над Готенхафен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нощ се спуска над Готенхафен
Nacht fiel über Gotenhafen
РежисьориФранк Висбар
СценаристиФранк Висбар
Виктор Шюлер
В ролитеСоня Зиеман
Гунар Мьолер
Ерик Шуман
МузикаХанс-Мартин Майевски
ОператорВили Винтерщайн
МонтажМарта Дюбер
РазпространителДойче Филм Ханза
Жанрдрама
военен
Премиера1959
Времетраене99 минути
Страна ФРГ
Езикнемски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Нощ се спуска над Готенхафен“ (на немски: Nacht fiel über Gotenhafen) е германска драма от 1959 година, разказваща предисторията и трагичните събития около потопяването на германския лайнер „Вилхелм Густлоф“ край бреговете на Гдиня, Полша по време на Втората световна война, при което загиват 5348 души.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Малко след началото на Втората световна война, радиоговорителката Мария (Соня Зиеман) се омъжва за своя колега Курт Райзер (Гунар Мьолер). Тъй като той е в непрекъснат конфликт с родителите си заради нея, скоро след сватбата тя го напуска. На новогодишно парти Мария се запознава с морския офицер Ханс Шот (Ерик Шуман) и забременява от него.

Мария заминава за Източна Прусия при своята приятелка Едит (Мади Рал), където да роди и отгледа детето си. Обаче, Едит е убита от настъпващата Червена армия и на помощ на Мария се притича нейния съпруг Курт. Той взима Мария и детето, и в претъпкан с хиляди бежанци влак, достигат до Готенхафен. Там попадат в полевата болница, защото Курт е тежко ранен. Край бреговете е закотвен лайнера „Вилхелм Густлоф“, който трябва да извозва бежанците.

С помощта на човек от обслужващия персонал, Курт, Мария и детето се качват на борда на кораба. В нощта на отплаването, той е торпилиран от съветска подводница и потопен. Детето на Мария и това на един генерал са сред малкото оцелели в тази трагична нощ край бреговете на Готенхафен.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ночь над Готенхафеном“ и страницата „Nacht fiel über Gotenhafen“ в Уикипедия на руски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.