Обединена Федерация от планети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Обединена Федерация от планети
ОФП
Федерацията
Основана 2161
Планета Земя
Столица Париж (административна); Сан Франциско (Законодателна), Земя
Език Федеративен стандартен
Валута Федерационни кредити
Химн MIDI файл
Свързани организации Звезден флот

Обединената федерация от планети, ОФП, или „Федерацията“ е измислено правителство описано в Стар Трек сериалите и филмите. В епизодите и филмите, Федерацията е описана като междузвездна федерална държава с повече от 150 планети членки и хиляди колонии простиращи са на 8000 светлинни години площ. Федерацията също има собствена военна и изследователска агенция наречена Звезден флот.

История на Федерацията[редактиране | редактиране на кода]

21 век[редактиране | редактиране на кода]

След края на опустошителната Трета световна война, ученият Зефрам Кокрейн построява първия земен кораб способен да се движи със светлинна скорост – Феникс. Изстрелян е през 2063. Корабът ще привлече вниманието на вулкански изследователски кораб, преминаващ покрай Слънчевата система. Научният кораб каца на Земята и установява контакт със Зефрам Кокрейн и жителите на Боузман, Монтана, САЩ.

22 – 23 век[редактиране | редактиране на кода]

През 2119, остаряващият Зефрам Кокрейн създава проекта за пета светлинна скорост на Земята, с надеждата, че някой ден това ще бъде най-бързия човешки кораб за времето си. Проектът е осъществен в лицето на Ентърпрайз NX-01, първия земен кораб способен да извършва изследвания в дълбокия космос.

Под командването на капитан Джонатан Арчър, Ентърпрайз (NX-01) играе важна роля във формирането на Федерацията. Междузвездната организация е създадена веднага след войната между хората и ромуланците, когато основателите виждат нужда от междузвезден съюз, който да предотврати такава война за вбъдеще. Арчър подписва Хартата на Федерацията, след като дава историческа реч, която ще се изучава в училищата. Той по-късно става посланик на Федерацията на планетата Андория, съветник на Федерацията и президент на Обединената федерация от планети от 2184 до 2192.

Около 2223, напрежението между ОФП и Клингонската империя нараства. През 2267 е подписан органиаския мирен договор, но двете междузведни сили остават в студена война за следващите няколко деситилетия.

По време на оригиналните серии, капитан Джеймс Кърк казва, че (в епизода Метаморфоза) човечеството се е рязпростряло на хиляди планети; все пак, очевидно в този брой са включени всички земни колонии, както и чужди планети, където има хора и не трябва да се смята, че по това време Федерацията е имала хиляди членове. Много от другите членове на Федерацията също имат междупланетни колонии.

Ранният 24 век[редактиране | редактиране на кода]

През 2311, хиляди граждани на Федерацията загиват по време на инцидент. Слага се край на напрежение със сключването на Алгеронският договор, който утвърждава Неутралната Зона и забранява на Федерацията да разработва маскираща технология.

Изследването и разширяването на Федерацията през 2340-те и 2350-те я довеждат до конфликт с много раси като Таларийци, Шелиак и кардасианците.

Войната с Кардасия[редактиране | редактиране на кода]

Контактът на Федерацията с кардасианците води до напрегнат конфликт. Едно от събитията през този конфликт е избиването на цивилни граждани на Федерацията на планетата Сетлик III през 2347. Постигнато е примирие и е създадена Демилитаризираната зона през 2370. Разрешава се проблемът възникнал при оставането на колонии и от двете страни в териториите на противника. Някои колонисти на Федерацията се противопоставят на споразумението и така се сформират маките, бунтовническо движение противопоставящо се на кардасианците.

Средата на 24 век[редактиране | редактиране на кода]

През 2365, Федерацията осъществява първия официален контакт с боргите. Други събития от тази епоха са клингонската гражданска война, първи контакт с Кю и редица инциденти свързани с пътуване във времето.

От 2363 до 2370 USS Ентърпрайз (NCC-1701-D) е флагмански кораб на Федерацията.

От 2373 до 2375, Федерацията е във война с Доминион. Това е най-големият конфликт, в който е била замесена Федерацията. Съюзът между Федерацията, клингонците и ромуланците побеждава, но с цената на огромни загуби.

Възможно бъдеще[редактиране | редактиране на кода]

В някои времеви линии присъства Студената времева война, продължила от 28и ди 31 век.

До 2550, клингонците и вероятно ксинди ще се присъединят към Федерацията.

До 29 век, Федерацията ще изследва времевата линия, както някога е изследвала космоса.

До 31 век, е възможно Федерацията да не съществува в сегашната си форма, но причините за това са неясни.

Членове на Федерацията[редактиране | редактиране на кода]

1. Ааамаззарити 13. Аркенити 39. Кашийта 53. Селей
2. Андорийци 16. Банди 29. Деианци 42. Медузанци 56. Тесенци
14. Атреанци 27. Coridanites 40. Казарити 54. Shamin Priest
15. Бажоранци 28. Cygnetian 41. Klaestron 55. Теларити
3. Андрозанци 17. Benzite 30. Делтанци 43. Megarite 57. Tiburite
4. Антедеанци 18. Берелианци 31. Денобуланци 44. Mynieni 58. Трил
5. Антисанци 19. Беренгарианци 32. Ефрозианци 45. Напеанци 59. Улианци
6. Антозийци 20. Бейтазоиди 33. Ел Гатаркан 46. Орионци 60. Вулканци
7. Арбазанци 21. Betelgeusian 34. Елейзианци 47. Peliar Zelian 61. Кселатианци
8. Аркадианци 22. Болианци 35. Grazerite 48. Преларианци 62. Закдорн
9. Арктурианци 23. Brecon 36. Халийци 49. Ramatian 63. Залданци
10. Ардананци 24. Bynar 37. Хора 50. Rhaandarite 64. Zaranite
11. Аргелианци 25. Бззит Кахт 38. K'normian 51. Ригелианци
12. Ariolo 26. кайтианци 52. Саурианци

  • Основатели на Федерацията са: андорийците, хората, теларитите и вулканците

Икономика на Федерацията[редактиране | редактиране на кода]

Федерацията е представена като утопия, където всеки може да получи това, от което се нуждае благодарение на репликаторите. На Земята, не съществуват войни и бедност. Индивидите се борят за самоусъвършенстване, а не за финансови възнаграждения.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]