Обикновена калугерица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обикновена калугерица
Kiebitz 050424ausschnitt.jpg
Kiebitz am Ufer.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Ciconiiformes Щъркелоподобни
семейство: Charadriidae Дъждосвирцови
род: Vanellus Калугерици
вид: Vanellus
vanellus
Обикновена
калугерица
Научно наименование
Уикивидове Vanellus vanellus
Linnaeus, 1758 г.
Синоними
  • Tringa vanellus Linnaeus, 1758
Разпространение
WorldDistributionNorthernLapwing.jpg
Обикновена калугерица в Общомедия
Яйце на Vanellus vanellus

Обикновената калугерица (Vanellus vanellus) е вид птица от семейство Дъждосвирцови, срещаща се в Европа и Азия, включително и на територията на България. Калугерицата е прелетна птица в по-голямата част от ареала си, като през зимния период мигрира към северна Африка, Индия, Пакистан и части от Китай. В най-западните части на Европа може да бъде и постояенен обитател в земи с ниска растителност. Много рядко може да бъде забелязана и в Северна Америка, като това става най-вече след бури. Така например в Канада са видени обикновени калугерици след силни бури — през декември 1927 година и през януари 1966 година [1].

Този вид птици обитава земеделски земи и други територии с ниска растителност. Снася три или четири яйца в трапчинка в земята. Малките са изключително шумни и агресивни към неприятели, включително и към големи животни. В зимните си местообитания калугериците формират огромни ята върху обработваеми земи и блатисти плата.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Обикновената калугерица достига на размери между 28 и 33 cm на дължина, размах на крилата между 67 и 87 cm, а на тегло достига до 128 и 330 g [2]. Притежава закръглени крила и характерен гребен или качулка, откъдето идва и името на птицата. Това е едно от най-късокраките представители на рода. Окраската е основно черна и бяла, по гърба е зеленикаво-черно с метален отблясък, коремът е бял. В полет прави впечатление контрастът между белите подкрилия и корем и черните махови пера. Женските и младите екземпляри имат по-малки крила.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. W. Earl Godfrey. The Birds of Canada. Revised Edition. National Museum of Natural Sciences, 1986. ISBN 0-660-10758-9. с. 179.
  2. www.oiseaux-birds.com (2011).