Обикновено лабео

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обикновено лабео
Epalzeorhynchos bicolor1.jpg
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Actinopteri
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Шараноподобни (Cypriniformes)
семейство:Шаранови (Cyprinidae)
род:Epalzeorhynchos
вид:Обикновено лабео (E. bicolor)
Научно наименование
Smith, 1931
Обикновено лабео в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновеното лабео, още Двуцветно лабео (Epalzeorhynchos bicolor), е вид риба от семейство Шаранови (Cyprinidae). Видът е ендемичен за Тайланд и може да се намери в река Чао Прая на юг чак до Банкок.[2] От 1996 до 2011 г. видът се е смятал за изчезнал от дивата природа. Няма доказателства, че събирането му за аквариумна търговия е причина за намаляването на вида. По-вероятната причина за това е строителството на язовири и пресушаването на блата, които се проведоха през 1970 г.[3]

Екземплярите от този вид обикновено не надвишават 15 cm на дължина, но в редки случаи те могат да достигнат до 20-23 cm в зависимост от това как се хранят. Продължителността на живота им е около осем години, въпреки че в някои редки случаи могат да живеят и над 10 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Epalzeorhynchos bicolor (Smith, 1931). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 22 декември 2021 г. (на английски)
  2. Smith, Hugh W.. Descriptions of new genera and species of Siamese fishes. // Proceedings of the United States National Museum 79. 1931. (на английски)
  3. IUCN Red List - Epalzeorhynchos bicolor