Оборна муха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оборна муха
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Двукрили (Diptera)
семейство:Същински мухи (Muscidae)
триб:Stomoxyini
род:Stomoxys
вид:Оборна муха (S. calcitrans)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Оборна муха в Общомедия
[ редактиране ]

Оборна муха (Stomoxys calcitrans) е кръвосмучеща муха от род Stomoxys, произхождаща от Евразия, но днес разпространен по целия свят[1]. Видът е важен преносител на опасни за хора и животни заболявания.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На големина и по устройство видът наподобява на домашната муха, но се различава от нея по хоризонталното и напред разположено хоботче. Гърдите са сиви с четири надлъжни ивици. Коремчето е широко, с по три тъмни петна на второто и третото членче.

Биологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Оборните мухи летят в края на лятото и началото на есента, като нападат предимно конете, други животни и хора. Кръв смучат представителите и на двата пола. След като се насмучат с кръв женските снасят по 30-50 яйца в конския тор. Една женска за сезон може да снесе по около 800 яйца. Яйцата са жълтобелезникави с дължина около 1 mm. Ларвите се излюпват след 2-4 дни. След 2-3 седмици ларвите се превръщат в какавида. Процесът на какавидиране продължава за около 6-9 дни. Пълният биологичен цикъл продължава около 30 дни.

Преносител на заболявания[редактиране | редактиране на кода]

Оборната муха е преносител на причинители на различни микроорганизми, които причиняват заболявания при хора и животни. Такива са трипанозомите Trypanosoma evansi, Trypanosoma equinum, Trypanosoma gambiense, Trypanosoma brucei, Trypanosoma fhodesiense, Trypanosoma vivax, причинители на лайшманиоза, антракс, инфекциозна анемия по конете. Оборната муха е междинен гостоприемник на нематода Habronema microstoma[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bishop, F. 1913. The Stable Fly (Stomoxys caclitrans L.) An Important Live Stock Pest. Journal of Economic Entomology, 6: 112-126.
  2. Камбуров П., Василев И., Георгиева Д., Каменов Й., Койнарски В., „Ветеринарно-медицинска паразитология“, Агропрес 1994, ISBN 954-467-001-7, стр. 414