Оборна муха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Оборна муха
Stomoxys calcitrans on aloe vera.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Diptera Двукрили
семейство: Muscidae Мухови
род: Stomoxys
вид: Stomoxys calcitrans Оборна муха
Научно наименование
Уикивидове Stomoxys calcitrans
Linnaeus, 1758 г.
Синоними
  • Conops calcitrans Linnaeus, 1758]
  • Musca occidentis Walker, 1853
  • Stomoxis dira Robineau-Desvoidy, 1830
  • Stomoxis inimica Robineau-Desvoidy, 1830
  • Stomoxys cybira Walker, 1849
  • Stomoxys parasita Fabricius, 1781
Оборна муха в Общомедия

Оборна муха (Stomoxys calcitrans) е кръвосмучеща муха от род Stomoxys, разпространена в Евразия, но днес разпространен по целия свят[1]. Видът е важен преносител на опасни за хора и животни заболявания.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

На големина и по устройство видът наподобява на домашната муха, но се различава от нея по хоризонталното и напред разположено хоботче. Гърдите са сиви с четири надлъжни ивици. Коремчето е широко, с по три тъмни петна на второто и третото членче.

Биологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Оборните мухи летят в края на лятото и началото на есента, като нападат предимно конете, други животни и хора. Кръв смучат представителите и на двата пола. След като се насмучат с кръв женските снасят по 30-50 яйца в конския тор. Една женска за сезон може да снесе по около 800 яйца. Яйцата са жълтобелезникави с дължина около 1 mm. Ларвите се излюпват след 2-4 дни. След 2-3 седмици ларвите се превръщат в какавида. Процесът на какавидиране продължава за около 6-9 дни. Пълният биологичен цикъл продължава около 30 дни.

Преносител на заболявания[редактиране | редактиране на кода]

Оборната муха е преносител на причинители на различни микроорганизми, които причиняват заболявания при хора и животни. Такива са трипанозомите Trypanosoma evansi, Trypanosoma equinum, Trypanosoma gambiense, Trypanosoma brucei, Trypanosoma fhodesiense, Trypanosoma vivax, причинители на лайшманиоза, антракс, инфекциозна анемия по конете. Оборната муха е междинен гостоприемник на нематода Habronema microstoma[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bishop, F. 1913. The Stable Fly (Stomoxys caclitrans L.) An Important Live Stock Pest. Journal of Economic Entomology, 6: 112-126.
  2. Камбуров П., Василев И., Георгиева Д., Каменов Й., Койнарски В., "Ветеринарно-медицинска паразитология", Агропрес 1994, ISBN 954-467-001-7, стр. 414