Овче поле (Северна Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Овче поле.

Овче поле
Панорама на Овче Поле.jpg
Страна Северна Македония
Овче поле в Общомедия
Жени от Овче поле в народни носии в началото на XX век

Овче поле (на македонска литературна норма: Овче Поле) е котловина, разположена по течението на градската река на Свети Никола, приток на река Брегалница в централно-източната част на Северна Македония. Административно котловината влиза в община Свети Никола.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в равнината се характеризира с горещи и сухи лета и студени зими, с редки остри понижения на температурата. Най-високата регистрирана температура в равнината е 44 °C, а най-ниската – -23 °C. Целогодишно силните ветрове от северозапад, север и югоизток са специфични за региона. Заради тях областта се нарича и „най-ветровитото място на Балканите“. Овче поле е сред най-сухите области в Европа и страда от продължителна засушавания. Средногодишните валежи са 400 – 500 l/m². Средната надморската височина е 200 – 400 m, а най-високо място е Гюрище (856 m). В района на „Алин дол“ при река Мавровица е изграден язовир през 1981 година, който снабдява град Свети Никола с питейна вода.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на Първата световна война (14 октомври – 15 ноември 1915 г.) в района на Овче поле се провежда Овчеполската операция на армията на Царство България срещу тази на Кралство Сърбия. Във връзка с тези събития улица в софийския район Възраждане е наречена Овче поле.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ovče Pole“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония