Огнена Мария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Огнена Мария
Огнена Мария. Икона от 19 век
Други именаМария Опърлия, Опалена Мария
ВидНароден
Значениепредпазване от огън и пожар
Дата17 юли (по новоюлианския календар)
Огнена Мария в Общомедия

Огнена Мария (Мария Опърлия, Опалена Мария) е празник в българския народен календар, честван на 17 юли[1]. На този ден българската православна църква почита паметта на Мария Магдалина.

Обичаи[редактиране | редактиране на кода]

В българската празнично-обредна система 22 юли се празнува за предпазване от огън и пожар, а св. Мария се счита (наравно със св. Марина) за повелителка на огнената стихия. Вярва се още, че е сестра на св. Илия. На този ден строго се спазват редица забрани за полска и домашна работа, особено за палене на огън, с цел да се предпазят хората, къщите, реколтата и добитъка от огън.

В някои краища на България този празник е последният ден от период (15–22 юли), който някъде (Панагюрско) носи неговото име, на други места (Софийско) се нарича Мария Опърлия, а в някои райони на Южна България – Запалена или Опалена неделя (Громна неделя в Пиринския край). По този начин този празник е край на едноседмичен период в народния календар, почитан за предпазване от огън, започващ с Горещниците и завършващ с Огнена Мария.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иванов Й. Культ Перуна у южных славян. Санкт-Петербургъ, Типографiя Императорской академіи наукъ, 1904. с. 35. (на руски)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Димитър Маринов. Народна вяра и религиозни народни обичаи. София, Второ фототипно издание.
  • Българска митология, Енциклопедичен речник, съст. Анани Стойнев. С., 7М + Логис, 1994.
  • Славка Гребенарова. Празници за предпазване от огън у българите. Българска етнография, кн.3 – 4/1990, стр. 3 – 14.