Одилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статуя на Св. Одилия на манастирската църква на Одилиенберг
Статуя на Св. Одилия в Аволсхайм
Гробната капела на Одилиенберг

Света Одилия (Odilia, Odilie, Odile, Ottilie, * 660 в Елзас или Бургундия; † 720 в манастир Нидермюнстер до Одилиенберг, Елзас, Франция) е игуменка, покровителка на Елзас и на зрението.

Тя е от фамилията Етихониди, сляпородена дъщеря на Етихо Бургундски († 682/700) херцог на Елзас и съпругата му Берсинда (или Бересвинде). Затова баща ѝ искал да я убие. Нейната майка я спасява като я дава в манастира Baume-les-Dames, източно от Безансон.

Когато на 12 години е кръстена от баварския епископ Ерхард от Регенсбург, тя проглежда. Тя се връща отново при родителите си, но трябва скоро да бяга от баща си и се скрива в една пещера, вероятно южно от Базел.

Според легендата на Света Одилия тя се сдобрява по-късно с баща си. Той съжалил за своите жестоки постъпки и подарява на своята дъщеря замъка Хоенбург (днес наречен Одилиенберг, фр.: Mont Ste.-Odile), където тя основава през 690 г. един манастир.

Тя основава и манастира Нидермюнстер в подножието на Одилиенберг, където умира през 720 г. Тя е погребана на Одилиенберг.

Одилиенберг (фр.: Mont Sainte-Odile, висок 763 м) е най-важното място за поклонение на Елзас; тамошният извор се смята, че помага при страдания на очите. Света Одилия се чества от всички християни на 13 декември.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Franz Nowacki, Wallfahrtskirche St. Ottilien bei Freiburg im Breisgau. Freiburg, Herder, 1970
  • Georg Gresser, „Odilia vom Elsaß“, Lexikon für Theologie und Kirche, 7, Freiburg 1998, Sp. 973 – 974.
  • Wilhelm Wiegand, Odilia, die heilige, Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). 24. Duncker & Humblot, Leipzig 1887, S. 149 f.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]