Одилон Редон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Одилон Редон
Odilon Redon
френски художник
Автопортрет
Автопортрет

Роден
Починал
Париж, Франция
Погребан Франция

Националност Флаг на Франция Франция
Кариера в изкуството
Стил символизъм, набизъм
Направление живопис, графика, декорация.

Уебсайт odilonredon.net
Одилон Редон в Общомедия

Одилон Редон (на френски: Odilon Redon) е френски художник-символист, живописец, график и декоратор. Считан е за един от основателите на символизма и „обществото на независимите художници“. Роден е в Бордо.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

На 15 години Редон започва да учи рисуване под ръководството на професионални преподаватели, но по настояване на баща си се преориентира към архитектура, което го обърква.

В 1864 година взима уроци по рисуване в школата за изящни изкуства в Париж от Жан-Леон Жером (Jean-Léon Gérôme). Литография учи при Анри Фантен-Латур. Благодарение на новите си приятели Редон се запознава с поезията на Шарл Бодлер и е силно впечатлен. По-късно малкият му брат Гастон (Gaston Redon), успява да постигне успех в архитектурата и става известен архитект, а Одилон в 1870 година за известно време изоставя изкуството и се присъединява към армията, за да участва във Френско-пруската война. Военните действия, колкото и да е странно, се отразяват на художника по най-положителен начин.

След войната Редон отново се премества в Париж. През този период се занимава почти изключително с литография и рисуване на графики. Одилон издава сборник с литографии, „Dans le Rêve“.

Първият интерес към Редон не се оказва силен. Напомнят за него само през 1884 г., когато картина на Редон попада в колекцията на Жорис-Карл Гюисман (Joris-Karl Huysmans) аристократ-декадент.

През 90-те години на 19 век, рисуването с пастел и маслени бои е на мода. Редон за дълго забравя „черните“ рисунки, както сам ги нарича и започва да рисува с цвят. Той рисувайки с новите техники открива в себе си неочаквана способност за изразяване.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

В 1899 година Одилон успява да организира съвместна изложба с групата на набиститеNabis“ под закрилата на Дюран-Руел (Пол Дюран-Ruel).

През 1903 г., Одилон Редон получава Орден на Почетния Легион (Legion of Honor).

През 1913 година Андре Мелерио (André Mellerio) издава сборник с литографии и гравюри на Одилон Редон. Публиката го класира високо. В същата година художникът организира най-голямата изложба в кариерата си – в Ню Йорк, изложба „New York Armory Show“.

Одилон Редон умира на 6 юли 1916 година в Париж.

През 2005 година в Музея на модерното изкуство (Museum of Modern Art) се организира голяма изложба с творби на Одилон Редон. Показани са над 100 картини на художника.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]