Одилон Редон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Одилон Редон
Odilon Redon
френски художник
Автопортрет
Автопортрет

Роден
Починал
Париж, Франция
Погребан Франция

Националност  Франция
Кариера в изкуството
Стил символизъм, набизъм
Направление живопис, графика, декорация.

Уебсайт odilonredon.net
Одилон Редон в Общомедия

Одилон Редон (на френски: Odilon Redon) е френски художник-символист, живописец, график и декоратор. Считан е за един от основателите на символизма и „обществото на независимите художници“. Роден е в Бордо.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

На 15 години Редон започва да учи рисуване под ръководството на професионални преподаватели, но по настояване на баща си се преориентира към архитектура, което го обърква.

В 1864 година взима уроци по рисуване в школата за изящни изкуства в Париж от Жан-Леон Жером (Jean-Léon Gérôme). Литография учи при Анри Фантен-Латур. Благодарение на новите си приятели Редон се запознава с поезията на Шарл Бодлер и е силно впечатлен. По-късно малкият му брат Гастон (Gaston Redon), успява да постигне успех в архитектурата и става известен архитект, а Одилон в 1870 година за известно време изоставя изкуството и се присъединява към армията, за да участва във Френско-пруската война. Военните действия, колкото и да е странно, се отразяват на художника по най-положителен начин.

След войната Редон отново се премества в Париж. През този период се занимава почти изключително с литография и рисуване на графики. Одилон издава сборник с литографии, „Dans le Rêve“.

Първият интерес към Редон не се оказва силен. Напомнят за него само през 1884 г., когато картина на Редон попада в колекцията на Жорис-Карл Гюисман (Joris-Karl Huysmans) аристократ-декадент.

През 90-те години на 19 век, рисуването с пастел и маслени бои е на мода. Редон за дълго забравя „черните“ рисунки, както сам ги нарича и започва да рисува с цвят. Той рисувайки с новите техники открива в себе си неочаквана способност за изразяване.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

В 1899 година Одилон успява да организира съвместна изложба с групата на набиститеNabis“ под закрилата на Дюран-Руел (Пол Дюран-Ruel).

През 1903 г., Одилон Редон получава Орден на Почетния Легион (Legion of Honor).

През 1913 година Андре Мелерио (André Mellerio) издава сборник с литографии и гравюри на Одилон Редон. Публиката го класира високо. В същата година художникът организира най-голямата изложба в кариерата си – в Ню Йорк, изложба „New York Armory Show“.

Одилон Редон умира на 6 юли 1916 година в Париж.

През 2005 година в Музея на модерното изкуство (Museum of Modern Art) се организира голяма изложба с творби на Одилон Редон. Показани са над 100 картини на художника.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]