Около света за 80 дни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Около света за 80 дни.

Осемдесет дни около света
Le tour du monde en quatre-vingts jours
Verne Tour du Monde.jpg
Корица на първото издание
Оригинален език френски
Автор Жул Верн
Първо издание 1873 г.
Франция
Жанр приключенски
Вид роман

Издателство в БГ „Народна младеж“ (1949)
Преводач Гергана Иванова (2006)
ISBN ISBN 978-954-528-624-7
Осемдесет дни около света в Общомедия

Осемдесет дни около света (на френски: Le tour du monde en quatre-vingts jours) е класически приключенски роман на френския писател Жул Верн, публикуван през 1873 година. [1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В Лондон той живее ескуайър Филиас Фог, който се различава невероятно точност. Целият му ден е боядисан с всяка изминала минута, той не позволява най-малкото отклонение от приетата схема на живота. Закуска – посещение на клуба – игра на вист – завръщане у дома... и така от ден на ден.

Но след като желязо рутина, всичко се променя. Вместо отхвърля слугите на Филиас Фог наема французина Жан Паспарту, весел, силен човек, който се „търси мирно господаря и спокойно живота“. В същия ден, Фог, по време на игра на карти започва да спори с колегите си от клуба колко лесно (в сравнение с предходния период) е да направи околосветско пътешествие. Един от вестници в Лондон, дори напусна груб план такова пътуване – само на осемдесет дни! За голяма изненада на своите колеги Филиас Фог сключва с тях залог £ 20,000, че той пътува по целия свят през осемдесет дни. Новини за предстоящо турне разклащане Паспарту. Той иска мир, и той предложи да отидем по целия свят! Но той послушно следва господаря си, се опитва всичко възможно да помогне Фог спечелите залога.

Веднага след като пътуването на Филиас Фог започва, в Лондон идва смел банков обир. Признаци обирджия е известен, и по цял свят агенти, Скотланд Ярд започват да следите за определяне на нарушителя. За радост на един от агентите, някой г-н Фикс, крадецът намерени на борда на кораба, плаващи към Индия. Тя Филиас Фог! Фикс сега ясно как хитро Фог реши да прикриват следите си, изчезвайки от Англия под маската на „невероятно пътешествие“. И Фикс надпревара да спре Фог да завършат пътуването във времето.

Нищо неподозиращи за всяко престъпление Филиас Фог с верен Паспарту продължава невероятното си пътуване. За да обикалят света за 80 дни г-н Фог използва кораби, локомотиви, шейни с платна и дори слон! По време на пътуване из Индия Филиас Фог спасява от смърт очарователната г-жа Ауда, които несъзнателно се присъединява към пътниците.

... Индийска джунгла, пампасите на Северна Америка, бурните води на три океани, коварните машинациите на г-н Фикс, религиозни фанатици, войнствени индианци – всички срещу смели англичанинът. Но с невероятно хладнокръвие господин Фог, не само преодолява тези пречки, но намира истинската любов ...

Маршрутът на обиколката

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Романът е направена във филм няколко пъти в различни страни, според обяснението му е направена популярна австралиски анимационен сериал.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. В България е издаден и под заглавието „Пътешествие около света за 80 дни“ (КК „Труд“, 2006)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]