Направо към съдържанието

Оливер Ридел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оливер Ридел
Oliver Riedel
германски музикант
Оливер Ридел на концерт през 2005 г.
Оливер Ридел на концерт през 2005 г.

Роден
11 април 1971 г. (53 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимOllie
СтилNeue Deutsche Härte, индъстриъл метъл
Инструментибас китара
Активностот 1995 г.
Участник вРамщайн
Семейство

Уебсайт
Оливер Ридел в Общомедия

Оливер Ридел по прякор Оли (на немски: Oliver „Ollie“ Riedel) е германски музикант, най-известен с участието си като баскитарист на индъстриъл метъл групата „Рамщайн“.

Детство[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 април 1971 г. в Шверин и е единствено дете в семейството. Като дете Оливер не е добър ученик, но преминава изпитанията на училището с помощта на майка си. Оливер е тих, особено в тийнейджърските си години, и докато приятелите му се забавляват в дискотеките, просто се мотае насам-натам.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Inchtabokatables

През 1990 г., на 19-годишна възраст, Оливер започва да свири в група, наречена The Inchtabokatables.

Rammstein

През 1994 г. Ридел, Линдеман, Круспе и Шнайдер се включват и спечелватузикално състезание в Берлин, а с това и възможността да запишат 4 демопарчета в професионално студио. Ландерс и Лоренц влизат по-късно в групата, която наричат Rammstein.

Шестимата издават първия си албум Herzeleid през септември 1995 г. Вторият им албум е Sehnsucht, издаден през 1997 г.

През април 2001 г. излиза албумът Mutter и е последван от европейско турне, завършило на 13 юли 2002 г. През това време членовете на групата сериозно обсъждат темата дали да я продължат, както и накъде да поемат в творческия си път. Решават да си вземат малка почивка и след това да определят какво ще правят.

През 2003 г. Rammstein започва работа върху 4-ия си албум. Той е повратна точка в звученето на групата, което според фенове става „по-блудкаво“. На 27 септември 2004 г. плодът на труда им се появява на пазара. Започват турне в Германия през ноември 2004 г., последвано от четиримесечно европейско турне в 10 държави, като всички билети са разпродадени.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Харесва фотография и спорт, особено скейтбординг и сърфинг. Говори се, че е компютърно най-грамотният член на бандата. По време на концерта Völkerball къса струна и имитира свирене, докато не идва време за кратка почивка.

Ридел има 2 деца. Сред тях е дъщеря му Ема, разведен е с майка ѝ. Сегашното му семейно положение е неизвестно.

Изказвания[редактиране | редактиране на кода]

Ние никога не сме го искали, но след Mutter имахме доста трудности, защото третият албум е най-трудният и бяхме под голямо напрежение. Също има разлики между членовете на групата и очакванията на всички бяха различни. Взехме си година почивка и след това осъзнахме, че искаме да бъдем заедно и да продължим напред.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]