Рихард Круспе-Бернщайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рихард Круспе
немски музикант
Рихард Круспе 
Рихард Круспе през 2010 г.
Роден: 24 юни 1967 г. (52 г.)

Рихард Цвен Круспе (на немски: Richard Zven Kruspe), роден като Цвен Круспе е немски музикант, известен с участието си като соло китарист в индъстриъл метъл групата Рамщайн, като освен това е и един от създателите ѝ.

По време на брака си с Карол Бернщайн, който продължава пет години приема нейното име, но когато през 2004 г. се разделят и окончателно развода им е завършен в края на 2006 г. връща името си обратно на Круспе.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рихард е роден във Витенберг, Източна Германия. Като малък е живял с родителите си, има по-голям брат и две сестри. Майка му и баща му се развеждат, когато той е още дете, майка му се омъжва повторно, но Рихард не се задържа дълго при втория си баща. Премества се в село Вайзен, като юноша.

Истинското му име е Цвен, но борейки се за правата сам да избереш името си, избира Рихард. И оттам инициалите му са RZK (Richard Zven Kruspe).

Като дете, е бил голям фен на рок групата Кис. За него Кис били символ на капитализма в най-чистия му вид. Както много други деца, и Рихард драскал името на кумирите си по тетрадки и чинове. По това време е можело да те изключат от училище за нещо такова. Когато бил на дванадесет години, имал постер на Кис залепен на стената в стаята му, втория му баща обаче го свалил и скъсал на парчета, след което малкия Рихард стоял буден цяла нощ, за да възстанови постера си.

На шестнадесет години, Круспе заедно с негови приятели посетили република Чехословакия, откъдето си купил китара. Първоначално мислел да я продаде, тъй като имала висока цена и мислел, че ще изкара добри пари от такава сделка. Когато се върнал в Източна Германия по време на един лагер, момиче го помолило да посвири на нея. Той и казал, че не може да свири, но тя продължавала да настоява и Рихард раздразнен започнал да дрънчи по струните. „Колкото по здраво свирех“, казва Круспе, „Толкова по впечатлена ставаше тя. Нещо щракна в главата ми и разбрах, че момичетата си падат по момчета свирещи на китари.“ Това го кара да се заинтересува повече от китарата си, и в резултат, в следващите две години той свири всеки ден и нощ.

На 10 октомври 1989 г., преди да падне Берлинската стена, той е вървял през подлеза, и когато се качва по стълбите и стига до улицата, се озовава на политически протест. Тогава го удрят по главата и го арестуват, само защото е бил там и е лежал в затвора шест дни. Когато излиза от там, решава да се премести от Източна в Западна Германия, но когато Берлинската стена пада, той се връща отново в Берлин.

Rammstein се сформира през 1994, когато Richard е живял с Оливер Ридел и Кристоф Шнайдер, и е търсил нова група, с която е искал да създаде нов стил музика. Тогава той изоставя групата си Orgasm Death Gimmick.

През 1999 г. той се жени за южно-африканската актриса Карон Бернщайн. Церемонията е еврейска и Richard е композирал музиката. След сватбата им той се прекръства на Richard Zven Krüspe-Bernstein, а някъде през 2001 г. се премества да живее в Ню Йорк, за да може да е по-близо до Caron. Те се развеждат през 2004 г. Името му в момента отново е Krüspe, а през 2011 г. се мести отново в Berlin, защото (цитирам): „Не е правилното решение за следващата част от живота ми“.

Като по-млад е бил шампион по борба, работил е като касиер и продавач, за пръв път е правил секс на тринадесет, научил е много неща от списания, понякога изпитва сценична треска. Написал е текста към „Engel“.

Раждането на Рамщайн[редактиране | редактиране на кода]

Виж Рамщайн

Раждането на Emigrate[редактиране | редактиране на кода]

Външни препртаки[редактиране | редактиране на кода]