Рихард Круспе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рихард Круспе
Richard Zven Kruspe
германски музикант
Рихард Круспе през 2010 г.
Рихард Круспе през 2010 г.

Роден
24 юни 1967 г. (56 г.)
Музикална кариера
СтилNeue Deutsche Härte, хардрок, индъстриъл метъл, готик метъл
Инструментикитара, вокал
Гласбаритон
Активностот 1985 г.
Участник вРамщайн

Уебсайт
Рихард Круспе в Общомедия

Рихард Цвен Круспе (на немски: Richard Zven Kruspe), роден като Цвен Круспе е немски музикант, известен с участието си като соло китарист в индъстриъл метъл групата „Рамщайн“, като освен това е и един от създателите ѝ.

По време на брака си с Карол Бернщайн, който продължава пет години приема нейното име, но когато през 2004 г. се разделят и окончателно разводът им е завършен в края на 2006 г. връща името си обратно на Круспе.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рихард е роден във Витенберг, Източна Германия. Като малък е живял с родителите си, има по-голям брат и две сестри. Майка му и баща му се развеждат, когато той е още дете, майка му се омъжва повторно, но Рихард не се задържа дълго при втория си баща. Премества се в село Вайзен, като юноша.

Истинското му име е Цвен, но борейки се за правата сам да избереш името си, избира Рихард. И оттам инициалите му са RZK (Richard Zven Kruspe).

Като дете е голям фен на рок групата Кис. За него Кис са символ на капитализма в най-чистия му вид. Както много други деца, и Рихард драска името на кумирите си по тетрадки и чинове. По това време е можело да те изключат от училище за нещо такова. 12-годишен той има постер на Кис, залепен на стената в стаята му, вторият му баща обаче го свалил и скъсал на парчета, след което малкият Рихард стоял буден цяла нощ, за да възстанови постера си.

На 16 години Круспе заедно с приятели посещава република Чехословакия, откъдето си купува китара. Първоначално мислел да я продаде, тъй като имала висока цена и мислел, че ще изкара добри пари от такава сделка. Когато се върнал в Източна Германия по време на един лагер, момиче го помолило да посвири на нея. Той и казал, че не може да свири, но тя продължавала да настоява и Рихард раздразнен започнал да дрънчи по струните. „Колкото по здраво свирех“, казва Круспе, „Толкова по впечатлена ставаше тя. Нещо щракна в главата ми и разбрах, че момичетата си падат по момчета свирещи на китари.“ Това го кара да се заинтересува повече от китарата си, и в резултат, в следващите две години той свири всеки ден и нощ.

На 10 октомври 1989 г., преди да падне Берлинската стена, той е вървял през подлеза, и когато се качва по стълбите и стига до улицата, се озовава на политически протест. Тогава го удрят по главата и го арестуват, само защото е бил там и е лежал в затвора шест дни. Когато излиза от там, решава да се премести от Източна в Западна Германия, но когато Берлинската стена пада, той се връща отново в Берлин.

Рамщайн се сформира през 1994, когато Richard е живял с Оливер Ридел и Кристоф Шнайдер, и е търсил нова група, с която е искал да създаде нов стил музика. Тогава той изоставя групата си Orgasm Death Gimmick.

През 1999 г. той се жени за южно-африканската актриса Карон Бернщайн. Церемонията е еврейска, а Ричард композира музиката за нея. След сватбата им той се прекръства на Рихард Цвен Круспе-Бернщайн, а някъде през 2001 г. се премества да живее в Ню Йорк, за да може да е по-близо до Карон. Развеждат се през 2004 г. Името му отново е Круспе, а през 2011 г. се мести отново в Берлин, защото (цитирам): „Не е правилното решение за следващата част от живота ми“.

Като по-млад е бил шампион по борба, понякога изпитва сценична треска. Написал е текста към „Engel“, както и на редица други песни, част от музикалната му кариера.

Раждането на Рамщайн[редактиране | редактиране на кода]

Виж Рамщайн

Раждането на Emigrate[редактиране | редактиране на кода]

Външни препртаки[редактиране | редактиране на кода]