Омахеке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разположение на регион Омахеке

Омахеке (на английски: Omaheke) е един от тринадесетте региона на Намибия. Омахеке е един от източните региони на страната. Административен център е Гобабис, площта на региона е 84 732 km². Населението е 67 496 души. Името на региона е с произход от езика на народа гереро. Голяма част от региона още е известна с името Сандвелт.

Гобабис е главния икономически център на региона. Града има пряка връзка със столицата Виндхук посредством автомобилен път и железопътна линия. От Гобабис се разклоняват множество второстепенни пътища към различните части на региона. Града е седалище на главно подразделение на полицията. Клиниките в региона са подразделения на медицинските заведения в Гобабис. В града има две болници. В региона е добре развито земеделието и животновъдството. В Гобабис има седалище на поделение на Министерството на земеделието на Намибия. В региона има около 900 частни и 3500 кооперативни ферми за говеда.

Ловния туризъм, вкл. и лова за трофей е доста добре развит. Той е разрешен през зимните месеци от юни до август. През този период множество туристи от северното полукълбо посещават района с цел ловен туризъм.

Североизточната част е все още дива и изключително красива. Това е района на пустинята Калахари.

В региона на Мбандеру и Гобабис жинее народа Ju/wa Освен това тук живеят и много други народи - гереро, нама, тсвана, аврикандери и немци.

Важна забележителност е годишния фестивал на месото, който събира посетители от всички точки на страната.

Границите с провинциите на Намибия са както следва:

Регионът е разделен на шест избирателни окръга:

  • Аминиус с 12 343 жители
  • Калахари с 9234 жители
  • Гобабис с 14 278 жители
  • Очинене с 14 932 жители
  • Очомбинде с 6378 жители
  • Стейнхаузен с 9066 жители

Очинене, Очозонджу, Стейнхаузен, Гобабис, Буитепос и Аминиус.