Охангвена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разположение на регион Охангвена

Охангвена (на английски: Ohangwena) е един от тринадесетте региона на Намибия. Административен център е град Енхана. Площта му е 10 706 квадратни километра, а населението – 245 446 души (по преброяване от август 2011 г.).[1] Северните и западните му части са по-гъсто населени спрямо останалите. Основното препитание на населението е селското стопанство. Важна култура е просото. Добре развито е и отглеждането на говеда. Отглеждането на растителни култури в региона силно е повлияно от количеството на падащите валежи.

По-големите населени места тук са свързани с добре изграден павиран път. Той започва от границата с Ангола и завършва при границата със съседния регион Ошана. От там пътят прераства в главен път ОшакатиЦумеб. Източната част на региона има добри пасища за добитък, но засушливостта му и лошата инфраструктура го правят по-слабо обитаем. Планираното изграждане на път до административния център на съседния регион Окаванго град Рунду ще позволи да се развие икономическият потенциал на тази част от Охангвена.

Регионът е разделен на десет избирателни окръга: Онгенга, Енгела, Ошиканго, Ондобе, Енхана, Омундаунгило, Оконго, Охангуена, Ендола и Епембе.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Ohangwena, www.citypopulation.de