Охангвена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разположение на регион Охангвена

Охангвена (на английски: Ohangwena) е един от тринадесетте региона на Намибия. Административен център е град Енхана. Площта му е 10 582 km². Населението е 227 728 души. Северните и западните му части са по-гъсто населени спрямо останалите. Основното препитание на населението е селското стопанство. Важна култура е просото. Добре развито е и отглеждането на говеда. Отглеждането на растителни култури в региона силно е повлияно от количеството на падащите валежи.

По-големите населени места тук са свързани с добре изграден павиран път. Той започва от границата с Ангола и завършва при границата със съседния регион Ошана. От там пътят прераства в главен път Ошакати - Цумеб. Източната част на региона има добри пасища за добитъка, но засушливостта му и лошата инфраструктура го правят по-слабо обитаем. Планирането изграждане на път до административния център на съседния регион Окаванго град Рунду ще позволи да се развие икономическия потенциал на тази час от Охангвена.

Региона е разделен на десет избирателни окръга: Онгенга, Енгела, Ошиканго, Ондобе, Енхана, Омундаунгило, Оконго, Охангуена, Ендола и Епембе.