Оофагия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Оофагия (на старогръцки: ᾠόν-φᾱγεῖν (оон-фагеин) буквално „яйце хранене“), е практика при ембриони, да се хранят с яйцата, произведени от яйчника, докато са все още вътре в матката на майката.

Смята се, че се проявява при всички акули от разред Lamniformes и е установена при Alopias superciliosus, Alopias pelagicus, акула мако (Isurus oxyrinchus) и при селдовата акула (Lamna nasus[1]. Също така се среща при светлокафявата акула дойка (Nebrius ferrugineus), от семейство Pseudotriakidae, разред Carcharhiniformes.

Биологичния смисъл на тази форма е създаването на по-големи и подготвени за външната среда ембриони, готови за хищнически начин на живот [2].

Има различия в степента на оофагия между различните видове акули. При пясъчната тигрова акула (Carcharias taurus) се среща вътрематочен канибализъм, първият ембрион изяжда неизлюпените яйцата и другите развиващи се ембриони. Акулата от вида Gollum attenuatus образува капсули от яйцата. Капсулите съдържат 30-80 яйцеклетки, в които само една яйцеклетка се развива, докато всички други яйцеклетки се опаковат към външна жълтъчната торбичка. Ембрионът след това се развива нормално, без да поглъща допълнителни яйца [1].

Оофагията се използва също и да се означи в по-общ смисъл, хищническо поведение, на ядене на яйце като например такова, практикувано от някои змии или оофагията практикувана от осите от вида Polistes biglumis.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Christina L. Conrath. Elasmobranch Fisheries Management Techniques Chapter 7. // Посетен на 2006-08-03.
  2. Wourms, J. P. (1981) Viviparity: The maternal-fetal relationship in fishes. Am. Zool. 21:473-515.