Оперативни разходи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Оперативни разходи (на английски: Operating expenditure, operating expense, operational expense, operational expenditure или OPEX) е текущ разход, който е необходим за поддържането на продукт, бизнес или система [1]. В противоположност на тях, капиталови разходи (капекс, на английски: CAPEX), е стойността на разработването или предоставянето на неконсумируеми части от продукта или системата. Например покупката на копирна машина включва капекс, а годишният разход за тонер, хартия и захранване, електроенергия представляват опекс.[2] За по-големи системи и бизнеси опекс може да включва и стойността на разходите по работниците и помещенията като наем и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) David Maguire, The business benefits of GIS: an ROI approach, 1-во издание (Redlands, Калифорния: ESRI Press, 2008)
  2. ((en)) Aswath Damodaran, Applied Corporate Finance: A User’s Manual (John Wiley and Sons, 1999)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Operating expense“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]