Операция АТЛАС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Операция АТЛАС
Част от Втората световна война
Bundesarchiv Bild 146-1987-004-09A, Amin al Husseini und Adolf Hitler.jpg
Информация
Период октомври 1944
Място Британски протекторат в Палестина и в частност Светите земи
Резултат провал
Територия Британски протекторат в Палестина и в частност Светите земи
Страни в конфликта
Flag of Germany (1935–1945).svg Нацистка Германия Flag of the United Kingdom.svg Британска империя
Командири и лидери
Flag of Germany (1935–1945).svg Курт Виланд
Сили
диверсионна група

Операция АТЛАС, според разсекретени от британската служба МИ5 архиви от пленена германска документация от Втората световна война, е военно-диверсионна операция на СС от Нацистка Германия в Палестина, проведена през октомври 1944 г.

Целта ѝ е ангажиране на вниманието на Съюзниците и евентуално отваряне на нов фронт, с цел защита на Източна Прусия и Ардените от съюзнически операции, докато Германия не се сдобие технологично с оръжие за масово поразяване с оглед прекратяване на войната и излизане от предложената схема на безусловна капитулация на срещата в Казабланка между Рузвелт и Чърчил през януари 1943 г.

За целта със самолет в Палестина в нощта на 6 октомври 1944 г. са стоварени 5-ма командоси – трима немци и двама араби, като задачата им е била вдигане на арабски бунт в района срещу британците. Диверсантите са били оборудвани с оръжие, взривове, карти, пари и инструктирани и подготвени за начинанието от диверсант №1 на Райха – Ото Скорцени. На 16 октомври групата е заловена от британските власти. За диверсионната операция се разбира на 4 юли 2001 г., когато са били разсекретени около 200 секретни дотогава документи от британското МИ5.[1]

Кодово наименование[редактиране | редактиране на кода]

Операцията носи кодовото име на Атлас, от което произлиза и името на сборниците с географски карти. Атласът посредством Аурес завършва със скалист зъбер над водите на Средиземно море, там където се е намирал античен Картаген.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]