SS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от СС)
Направо към: навигация, търсене
Националсоциализъм
Nazi Swastika.svg
Националсоциалистически организации
НСДАП
СА
СС
Министерство на пропагандата
Хитлерюгенд
Националсоциализмът в историята
Германска империя
Бирен пуч
Нощ на дългите ножове
Нюрнбергски митинги
Кристална нощ
Холокост
Нюрнбергски процес
Неонационалсоциализъм
Националсоциалистическа идеология
Арийска раса
Националсоциалистическа пропаганда
Националсоциалистически окултизъм
Националсоциалистичска архитектура
Моята борба
Националсоциализъм и движение
Расистка политика в Националсоциалистическа Германия
Националсоциалистичека евгеника
Докторски процес
Нюрнбергски процес
Допълнителни теми
Кратък речник на Третия Райх
Неонационалсоциализъм
ODESSA

Шуцщафел, повече познато като СС (еС-еС) или SS (от съкращението на немското Schutzstaffel Schutzstaffel – „охранителен отряд“), е голяма паравоенна организация, един от важните компоненти на нацистката партия в Германия, създадена през 1920 г. като военизиран корпус за охрана на висшите функционери на партията. Членовете на СС често са наричани есесовци. Не бива да се бъркат с „кафявите ризи“ – членовете на СА (SA – SturmAbteilungen, ударни отряди, подчинени на Рьом и разформирани в Нощта на дългите ножове, по инициатива на фюрера).

Емблемата на СС.
Орденът на СС се интересува от знанията събрани върху „покрива на света“ в Тибет, за да може да контролира посредством древните тайни масовото съзнание на хората.
Проверка на войниците от СА, СС и НСКК в Нюрнберг, снимка от 9 ноември 1935 г.

Организацията СС е смятана за „преторианска гвардия“ и целият ѝ състав се е набирал на расов и идеологически принцип. Кандидатите са подлагани на обстойни медицински и расови изследвания, трябвало и да изпълнят спортни нормативи и да представят своето родословие като гарант за расовата си чистота. СС се разграничава от армията и от другите членове на партията, чрез изграждане на специфична йерархия, свои униформи и означения; идеологията на организацията, освен възгледите на Националсоциалистическата германска работническа партия, включва и цялостен духовно-политически мироглед на „арийския воин“. Най-дългогодишният ръководител на СС е Хайнрих Химлер – ръководи организацията от 1929 до 1945 г.

Сред най-известните клонове на СС са Sicherheitsdienst (SD – Sicherheitsdienst der SS, „Служба за сигурност на СС“), Einsatzgruppen (Групи за специални задачи) и обслужващите концентрационните лагери SS-Totenkopfverbände (SS-TV, буквално „Формации Мъртвешка глава“). RSHA (Reichssicherheitshauptamt, „Главното управление на сигурността на Райха“) обединява Gestapo – Тайна държавна полиция, Криминалната полиция, службите за контраразузнаване и разузнаване и всички институции, имащи отношение към сигурността на Германия. Това са правителствени учреждения, чиито персонал се състои в огромната си част, но не изцяло, от членове на СС.

След войната съдиите на Нюрнбергския процес обявяват СС за криминална организация.

Военни звания в СС[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]