Общество Туле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Общество Туле
Thule-Gesellschaft
Thule-Gesellschaft.svg
Ръководител Валтер Нахаус
Основана 17 август 1918 г.
Разформирована 1930 г.
Щаб Берлин
Идеология Антисемитизъм
Антикомунизъм
Популизъм

Обществото Туле (етим. Тул; немски: Thule-Gesellschaft) е немска политическа организация с теософска насоченост, създадена в Мюнхен, Германия.

Окултното общество финансира учредяването на Германската работническа партия (Deutsche Arbeiterpartei, DAP), в която Адолф Хитлер взема партиен билет № 7, и която е преобразувана в НСДАП, където фюрерът получава партиен билет № 1.

Произход на наименованието и история на обществото[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че името на обществото произлиза от мит от древногръцката митология за легендарния остров Туле.

За основател на обществото се счита барон Фрейхер Рудолф фон Зеботендорф, а за дата на основаване се сочи 17 август 1918 г. Първоначалното наименование на Обществото Туле е „Германска изследователска група“.

Обществото имало около 250 последователи в Мюнхен и около 1500 общо в Бавария.

Разпадане[редактиране | редактиране на кода]

След като НСДАП идва на власт в Германия, обществото попада в списъка на забранените от закона. Интересен факт е, че въпреки че Хитлер приема и споделя целите и твърденията на обществото, той никога не е бил негов член. Твърди се[кой го твърди?], че Хитлер получава политическа подкрепа от обществото Туле.

Хитлер, както и членовете на обществото са последователи на древна идеология, потвърждавана от различни историци, писатели и духовни водачи от различен произход, живели в различни епохи, за съществуване на специфична човешка раса, която физически, интелектуално и духовно е много по-развита от другите и която е наследница на предхождаща я такава, наричана Атланти или Хиперборейци.

Членовете на обществото Туле са поддържали контакти с последователи на Теософското общество на Елена Блаватска, откъдето черпят много от своите познания и символизъм като например древния арийски символ - свастиката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]