Черен фронт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Черен фронт
Kampfgemeinschaft Revolutionärer Nationalsozialisten
Black Front.png
Ръководител Ото Щрасер
Основана 1930 г.
Разформирована 1934 г.
Щаб Берлин, Германия
Идеология Националсоциализъм, Щрасеризъм

Черният фронт (официално Kampfgemeinschaft Revolutionärer Nationalsozialisten, „Бойна лига на революционните националсоциалисти“) е бивша политическа група създадена от Ото Щрасер след като е изгонен от Нацистката партия през 1930 г. Щрасер смята, че анти-капиталистическата идеология на националсоциализма е предадена от Адолф Хитлер. Черият фронт е съставен от бивши радикални членове на Нацистката партия, които целят да създадат разединение в главната партия. Организацията на Щрасер публикува вестника „Немската революция“ и приема пресечените чук и меч за символ на партията.

Черният фронт не успява да се противопостави успешно на Нацистката партия. Възкачването на Хитлер на власт слага край на организацията. Щрасер прекарва годините на Третия райх в изгнание, първо в Чехословакия, а после в Канада. Лявото крило на партията е унищожено през 1934 г. по време на Нощта на дългите ножове, през която е убит Грегор Щрасер, по-големият брат на Ото.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Black Front“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.