Теософско общество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Емблема на Международното Теософско общество.

Теосо́фско общество́ (на английски: Theosophical Society от на английски: theosophyтеософия) е международна обществена организация. Девиз на обществото: Satyat Nasti Paro Dharmah (санскрит); приет (но не точен) превод на английски: There is no religion higher than truth[1] („Няма религия по-висока от Истината“[2]).

Обществото е основано на 17 ноември 1875 г. в Ню Йорк от Елена Блаватска, полковник Олкот и У. К. Джъдж (William Quan Judge). Президент е Олкот, а Блаватска е секретар.

През 1882 г. седалището е пренесено в Адяр, Индия. След смъртта на Блаватска през 1891 дейността на обществото продължават Олкот, Джъдж и английската писателка Ани Безант (Annie Wood Besant), която става президент на обществото след Олкот. През 1895 г. настъпва разцепление и У. Джъдж, след конфликт с другите двама, се отделя и основава американска секция на обществото.

Организацията, оглавявана от Олкот и Безант, продължава да се намира в Индия и днес и е известна като The Theosophical Society – Adyar; секцията, оглавявана от Джъдж, е известна просто като The Theosophical Society, но за яснота често се добавя international headquarters, Pasadena, California (адресът на седалището в Пасадина, Калифорния).

Мемориална плоча на Теософското общество в Адяр, Индия, с датата на присъединяване на страните-членки.

Има и трета структура, известна като The United Lodge of Theosophists (ULT), която се отделя ог втората през 1909 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. S„atyan Nasti Paro Dharmah в речника на Теософското общество.
  2. Блаватска. Е. Тайната доктрина, том 2, книга 3. Астрала 1994 – 96

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Теософское общество“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​