Ханс Франк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ханс Франк
Hans Frank
германски политик

Роден
Починал

Религия Католическа църква
Образование Лудвиг Максимилиан университет
Право
Образование Лудвиг Максимилиан университет
генерал-губернатор на Генералното губернаторство 24 октомври 1939 г. – януари 1945 г.
Членува в НСДАП
Подпис Hans Frank signature.svg
Ханс Франк в Общомедия

Д-р Ханс Франк (на немски: Hans Frank), (1900 – 1946) е германски политик. Ханс Франк е генерал-губернатор на Полша по време на Втората световна война. Осъден е на смърт на Нюрнбергския процес.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Франк е роден в Карлсруе на 23 май 1900 г. и постъпва в немската армия през 1917 г. Служи във фрайкорпса и се присъединява към Германската работническа партия през 1919 г., ставайки член на НСДАП (националсоциалистическата немска работническа партия) през 1927 г. Франк учи право и взема последния си държавен изпит през 1926 г. Назначен е за личен правен съветник на Хитлер. Избран е в Райхстага през 1930 г., а през 1933 г. е назначен за министър на правосъдието на Бавария. Той ръководи Националсоциалистическата асоциация на юристите и е президент на Академията за германско право от 1933 г. Франк не одобрява извънсъдебните убийствата – в Дахау и в Нощта на дългите ножове. От 1934 г. е министъра на Райха без портфейл.

Генерал-губернатор[редактиране | редактиране на кода]

виж също Мадагаскарски план, Еврейска полиция и Синя полиция

През септември 1939 г. Франк е назначен за Началник на администрацията при Герд фон Рундщет в Полша. След разделянето на Полша, от 26 октомври 1939 г. Франк е генерал-губернатор на окупираните полски територии (Generalgouverneur für die besetzten polnischen Gebiete), т.е. началник на генералното управление, администрирало онези полски земи, които не са пряко включени в Германия (ок. 90 000 км² от общо 170 000 км², които Германия придобива). Получава есесовския чин Обергрупенфюрер.

Франк ръководи сегрегацията на евреите в гета (еврейски квартали) и използването на полските цивилни лица като „принудителен и задължителен“ труд. През 1942 г. губи своя авторитет извън Полша, тъй като подразва Хитлер с поредица от речи в Берлин, Виена, Хайделберг и Мюнхен, а и поради сблъсък за властта с Фридрих Вилхелм Крюгер (държавния секретар за сигурността – началник на СС и на полицията в Полша). Но всъщност Крюгер е този, който е заменен – с Вилхелм Копе. Франк по-късно твърди, че унищожаването на евреите е изцяло контролирано от Хайнрих Химлер и СС и че той, Франк, разбрал за унищожителните лагери в Полша чак в началото на 1944 г. По време на управлението си като генерал-губернатор Франк изпраща молби за оставка до Хитлер 14 пъти. Франк бяга от Полша през август 1944 г.

Нюрнбергски трибунал[редактиране | редактиране на кода]

Франк е пленен от американски войници на 4 май 1945 г. близо до Берхтесгаден. Впоследствие той е един от главните обвиняеми на Международния военен трибунал в Нюрнберг. По време на процеса той става католик.

Осъден от трибунала на Смърт чрез обесване, за Престъпления срещу човечеството и Военни престъпления. Присъдата е изпълнена на16 октомври 1946 година.

Д-р Ханс Франк е доктор хонорис кауза на Софийския университет.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кацаров, Константин. 60 години живяна история. ИК „Прозорец“, 1970, швейцарско издание.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]