Кафяв дом (Мюнхен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кафяв дом
Braunes Haus
Щаб-квартирата на НСДАП
Щаб-квартирата на НСДАП
Карта
Местоположение в Maxvorstadt
Информация
Страна Германия
МестоположениеМюнхен
Стилнеокласицизъм
АрхитектЖан-Батист Метивие
Известни обитателиАдолф Хитлер, Хайнрих Химлер, Херман Гьоринг, Рудолф Хес
Състояниеразрушен
Кафяв дом в Общомедия
Кафявия дом, 1935

Кафявия дом (на немски: Braunes Haus) е общонационално седалище на Националсоциалистическата германска работническа партия (Nationalsozialistische компания Deutsche Arbeiterpartei) в МюнхенГермания. Наричан е така според цвета на партийните униформи.

Много внушителна каменна сграда, той е разположен на Brienner straße 45 между старата пинакотека и Кралския площад. Домът е построен през 1828 г. от Жан-Батист Метивие в неокласически стил за аристократа Карл Фрайхер фон Лоцбек. От 1876 г. сградата е известна като „Дворецът на Барлоу“. До 1930 г. в централата на партията на Schellingstrasse 50 става прекалено малка за 50-те си служители. През април 1930 г., Елизабет Стефани Барлоу (вдовица Уилям Барлоу, английски търговец) предлага Пале Барлоу за закупуване на Франц Ксавиер Шварц, партиен касиер. Договорът за покупко-продажба е подписан на 26 май, при закупуване на цената 805 864 марки. Средства за реконструкция централата на партията са били предоставени промишленика Фриц Тисен. Къща е превърната от градска вила в офис-сграда по проект на архитект Паул Троост. Той и Адолф Хитлер обзавеждат дома в тежък, анти-модерен стил. Домът отваря врати на 1 януари 1931 година.

Адолф Хитлер поддържа офис в Кафявия дом, както и Ханс Франк, Хайнрих Химлер, Херман Гьоринг, Рудолф Хес и Франц Шварц. Хитлер е държал портрет в пълен ръст на Хенри Форд в близост до бюрото си, като е известно, че те се възхищават един другиму на постиженията си[1]. Там също така се съхранява и т. нар. „кървав флаг“. Това е национал-Социалистически флаг, който е развят начело на демонстрация по време на бирения пуч от 1923. Когато мюнхенската полиция открива огън по участниците в шествието, знамето е опръскано с кръвта на пострадалите и се превръща в свещена реликва на Националсоциалистическата партия.

Кафявият дом е повреден през октомври 1943 година и до голяма степен разрушен в резултат на съюзническите бомбардировки в края на Втората Световна Война. Руините са разчистени през 1947 г., оставяйки парцела празен. През декември 2005 г. правителството на Бавария обявява, че парцелът ще се превърне в дом на NA-Dokumentationszentrum („Център за документация на историята на националсоциализма“)[2].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dobbs, Michael (30 ноември 1998). „Ford and GM Scrutinized for Alleged Nazi Collaboration“. Washington Post.
  2. „Plans for a documentation centre for the history of national socialism“. NS-Dokumentationszentrum München.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Kasher, Stephen. The Art of Adolf Hitler. Cambridge, Massachusetts: MIT Press, 1992.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Brown House, Munich в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​