5-а СС танкова дивизия Викинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
5-а СС танкова дивизия „Викинг“
5. SS-Panzer-Division „Wiking“
5-а СС танкова дивизия Викинг
Информация
Активна20 ноември 1940 – 5 май 1945
ДържаваНацистка Германия
Клонбронирани войски, специални части
Размер4 полка, 3 дивизиона, 2 батальона.
В състава наТанково-гренадирска дивизия, след 1943 година – танкова дивизия.
Мото„Моята чест се нарича вярност“ (на немски: „Meine Ehre heißt Treue“)
Битки/войниБитка за Франция
Битка при Курск
Битка за Нормандия
Операция Барбароса
Харковска операция (1942), Битка за Кавказ (1942—1943), Варшавско-Познанска операция, Балатонска операция, Фалезки чувал.
Командири
Изтъкнати
командири
Феликс Щайнер
5-а СС танкова дивизия „Викинг“ в Общомедия

5-а СС танкова дивизия „Викинг“ (на немски: 5. SS-Panzer-Division „Wiking“) или дивизия СС „Викинг“ е военно формирование на Вафен-СС. В нейния състав влизат доброволци от Нидерландия, Белгия и скандинавските страни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Планирано е дивизията да се състои от полковете „Нордланд“, „Вестланд“ и „Германия“ и да носи името на последния полк. Дивизията обаче, формирана на 20 ноември 1940 година само от СС полковете „Нордланд“ и „Вестланд“, е наименувана „Викинг“.

Първи командир на дивизията става обергрупенфюрер от СС Феликс Щайнер. Служи отдавна в райхсвера и принадлежи към онези немного на брой, обучени „настоящи“ военни, на които може да се опре Вафен-СС при създаването и организацията на дивизиите. За кратко в състава на дивизията като дивизионен лекар служи прословутият Йозеф Менгеле.

В дивизия „Викинг“ воюват чуждестранни доброволци, с произход от „расово приемливи народи“ (на нацистки жаргон) – фламандци, нидерландци, валонци, датчани, норвежци и финландци. „Викинг“ е първото формирование на Вафен-СС, включващо в състава си чужденци. Те съставляват 10 % от личния състав на дивизията (1000 от общо 11 000 души).

По време на нашествието в СССР дивизията действа на южния участък от Източния фронт: в районите на Тернопол, Житомир, Черкаск, Сталино. Води отбранителни боеве по течението на река Дон от края на 1941 до пролетта на 1942 година. През лятото на 1942 година воюва в Кавказ, от началото на 1943 година – в района на Ростов. От март до септември 1943 година воюва в Украйна, участва в боевете за Харков.

Дълго време „Викинг“ е танково-гренадирска дивизия, но през октомври 1943 година е преобразувана в СС танкова дивизия. Попадайки в обкръжение при Черкаск, губи почти половината от личния си състав. След доокомплектоване воюва на територията на Полша, а в края на 1944 година е изпратена в Унгария, където участва в боевете за Будапеща.

Бойният път на дивизията завършва на 5 май 1945 година. За времето на съществуването на дивизията с Железен кръст – трета степен, са наградени 55 военнослужещи.

Флаг на Норвежкия легион

Боен състав към юни 1944 г.:

  • 5-и СС танков полк
  • 9-и гренадирски полк СС „Германия“
  • 10-и СС гренадирски полк СС „Вестланд“
  • 5-и СС полк самоходна артилерия
  • 5-и танково-разузнавателен батальон
  • 5-и СС дивизион полева артилерия
  • 5-и СС зенитно-артилерийски дивизион
  • 5-и СС дивизион реактивна артилерия
  • СС изтребително-противотанков батальон
  • СС свързочен батальон

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Fritz Hahl, Mit Westland im Osten (Erlebnisbericht)
  • Hendrik C. Verton, Im Feuer der Ostfront. Ein niederländischer Freiwilliger an deutscher Seite im europäischen Schicksalskampf (Erlebnisbericht; mit einem Vorwort von Erich Mende)