Националсоциалистически моторизиран корпус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Националсоциалистически моторизиран корпус
NSKK Hausflagge.svg
Bundesarchiv Bild 183-E11577, Posen, Regelung des Verkehrs durch NSKK.jpg
Регулировчик от НСКК, Посен 1939 г.
Информация
Акроними NSKK
Тип паравоенна, автомобилна
Основана 1931 г.
Закрита 8 май 1945 г.
Правно положение разформирована

Националсоциалистическият моторизиран корпус (на немски: Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps, NSKK) е специална моторизирана военизирана организация при Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP).

В качеството си на паравоенна формация тя се занимава с предвоенната подготовка на новобранците за армейските моторизирани и бронирани части. На нея се гледа като на клон от нацистката партия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възникване[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Националсоциалистическия моторизиран корпус започва на 1 април 1930 г., когато по заповед на Мартин Борман е основан Националсоциалистическияя автомобилен корпус (Nationalsozialistisches Automobil Korps). Цели се организирането на всички членове на НСДАП, притежаващи автомобил или мотоциклет, в единна национална единица. Дотогава (от 1928 г.) с тази задача се занимава Sturmabteilung (SA), но организацията в създадените от нея Kraftfahrstaffeln е слаба.

Когато НСАК става факт, „Kraftfahrstaffeln“ не се прехвърлят в новата организация, а се реорганизират като „Мотор-SA“. Членовете на „Мотор-SA“ автоматично стават членове на НСАК. Всички командири в НСАК са офицери от SA, но повечето от обикновените членове на организацията не са от щурмовата част.

НСКК щандарт

Командващ на НСАК става Адолф Хюнлайн и предлага новото име НСКК, което е прието от лидера на SA Ернст Рьом, по онова време реорганизиращ щурмовата част.

През септември 1933 г. НСКК се налага над всички мото-клубове в страната и увеличава броя на членовете си до 350 000 души.

Когато през март 1938 г. Австрия става част от Германия, членовете надхвърлят 500 000 души.

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

На 27 януари 1939 г. на НСКК е възложено обучението на шофьорите за армията в моторните спортни училища на организацията. Когато започва войната, НСКК осигурява транспорт за строителството на защитната линия „Зигфрид“ по западната граница, спомага за контрола на движението и преселването на германци от териториите под съветско влияние (в сътрудничество с „SchutzStaffel“ (SS) в NSKK Kommando Volksdeutsche Mittelstelle), извършва предвоенна и военна подготовка, подпомага с транспорт въоръжените сили и т.н.

Когато през юни 1942 г. Адолф Хюнлайн умира, мястото му заема обергрупенфюрер от НСКК Ервин Краус.

Разформиране[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 г. НСКК е разформирана и обявена за подсъдима организация по време на Нюрнбергските процеси. Това се дължи отчасти на произхода на SA и нейната доктрина на расово превъзходство изисквано от членствата.

Звания и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]