Направо към съдържанието

Националсоциалистически моторизиран корпус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Националсоциалистически моторизиран корпус
Регулировчик от НСКК, Посен 1939 г.
Регулировчик от НСКК, Посен 1939 г.
Информация
АкронимиNSKK
Типпаравоенна, автомобилна
Основана1931 г.
Закрита8 май 1945 г.
Положениеразформирована
Част отНационалсоциалистическа германска работническа партия
Националсоциалистически моторизиран корпус в Общомедия

Националсоциалистическият моторизиран корпус (на немски: Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps, NSKK) е специална моторизирана военизирана организация при Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP).

В качеството си на паравоенна формация тя се занимава с предвоенната подготовка на новобранците за армейските моторизирани и бронирани части. На нея се гледа като на клон от нацистката партия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възникване[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Националсоциалистическия моторизиран корпус започва на 1 април 1930 г., когато по заповед на Мартин Борман е основан Националсоциалистическияя автомобилен корпус (Nationalsozialistisches Automobil Korps). Цели се организирането на всички членове на НСДАП, притежаващи автомобил или мотоциклет, в единна национална единица. Дотогава (от 1928 г.) с тази задача се занимава Sturmabteilung (SA), но организацията в създадените от нея Kraftfahrstaffeln е слаба.

Когато НСАК става факт, „Kraftfahrstaffeln“ не се прехвърлят в новата организация, а се реорганизират като „Мотор-SA“. Членовете на „Мотор-SA“ автоматично стават членове на НСАК. Всички командири в НСАК са офицери от SA, но повечето от обикновените членове на организацията не са от щурмовата част.

НСКК щандарт

Командващ на НСАК става Адолф Хюнлайн и предлага новото име НСКК, което е прието от лидера на SA Ернст Рьом, по онова време реорганизиращ щурмовата част.

През септември 1933 г. НСКК се налага над всички мото-клубове в страната и увеличава броя на членовете си до 350 000 души.

Когато през март 1938 г. Австрия става част от Германия, членовете надхвърлят 500 000 души.

Втора световна война[редактиране | редактиране на кода]

На 27 януари 1939 г. на НСКК е възложено обучението на шофьорите за армията в моторните спортни училища на организацията. Когато започва войната, НСКК осигурява транспорт за строителството на защитната линия „Зигфрид“ по западната граница, спомага за контрола на движението и преселването на германци от териториите под съветско влияние (в сътрудничество с „SchutzStaffel“ (SS) в NSKK Kommando Volksdeutsche Mittelstelle), извършва предвоенна и военна подготовка, подпомага с транспорт въоръжените сили и т.н.

Когато през юни 1942 г. Адолф Хюнлайн умира, мястото му заема обергрупенфюрер от НСКК Ервин Краус.

Разформиране[редактиране | редактиране на кода]

През 1945 г. НСКК е разформирана и обявена за подсъдима организация по време на Нюрнбергските процеси. Това се дължи отчасти на произхода на SA и нейната доктрина на расово превъзходство изисквано от членствата.

Звания и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]