Глайхшалтунг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Глайхшалтунг (на немски: Gleichschaltung) е термин, който е използван от националсоциалистите в Германия за контрола над социалните и политическите процеси. На практика глайхшалтунг е насилствено въвличане в нацистката идеология, политика, управление, за да се справи с плурализма и индивидуализма.

История[редактиране | редактиране на кода]

Терминът е въведен от райхминистъра на правосъдието Франц Гюртнер и използван за първи път на 31 март 1933 г., според който държавната земя губи своя суверенитет в полза на райха.[1]

Под глайхшалтунг лозунга са проведени и много други правни преобразувания, например, приет е закон за признаването на публичните корпорации (Закон за осигуряване на единството на партията и държавата[2]), както и обединяване на постовете Райхспрезидент и Райхсканцлер (Закон за главата на Германската империя[3]).

Този термин се използва, както и да се легитимира борбата с опозицията и на противниците на режима на националсоциализма, потискането на съперническите организации.

Глайхшалтунг означава и масивна идеологическа работа, особено сред младите хора, които са ангажирани в подчинените на режима асоциации и съюзи, като те се застъпват за отхвърлянето на индивидуалните стремежи и прилагането на идеологията на НСДАП. (#виж Хитлерюгенд, Националсоциалистически германски съюз на студентите).

Най-важната задача е да се създаде едно общество глайхшалтунг, лоялно към режима, готово да следва указанията на управляващия елит, и в допълнение, упражняващо самоконтрол – най-малкия признак на опозиционни настроения да е потушен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Karl Kroeschell, Deutsche Rechtsgeschichte 3 (seit 1650), 2nd ed. 1989, ISBN 3-531-22139-6
  • Karl Kroeschell, Rechtsgeschichte Deutschlands im 20. Jahrhundert, 1992, ISBN 3-8252-1681-0
  • Lebendiges virtuelles Museum Online: Die Errichtung des Einparteienstaats 1933
  • Claudia Koonz. The Nazi Conscience. Cambridge, Mass.: The Belknap Press of Harvard University Press, 2003.
  • Karl Dietrich Bracher. «Stages of Totalitarian „Integration“ (Gleichschaltung): The Consolidation of National Socialist Rule in 1933 and 1934» pages 109-28 from Republic To Reich The Making of the Nazi Revolution Ten Essays edited by Hajo Holborn, New York: Pantheon Books, 1972.
  • Everett Hughes. The «Gleichschaltung» of the German Statistical Yearbook: A Case in Professional Political Neutrality. The American Statistician Vol. IX (декември 1955, pp. 8–11.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гляйхшальтунг“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​