Националсоциалистическа германска работническа партия (Чехословакия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Националсоциалистическа германска работническа партия
Deutsche Nationalsozialistische Arbeiterpartei
Ръководител Ханс Книрш
Основана ноември 1919 г.
Разформирована 11 декември 1933 г. (забранена)
Седалище Духцов
Идеология Националсоциализъм

Националсоциалистическа германска работническа партия (на немски: Deutsche Nationalsozialistische Arbeiterpartei; на чешки: Německá národně socialistická strana dělnická) е нацистка политическа партия на германците в Чехословакия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Наследник е на Германската работническа партия (ДАП) от Австро-Унгария. Тя е основана през ноември 1919 г. в Духцов. Най-изявените партийни активисти са Ханс Книрш, Ханс Кребс, Адам Фахнер, Рудолф Юнг и Йозеф Пацел. През май 1932 г. тя има 1024 местни структури с 61 000 членове.[1]

За разлика от предната сестринска партия в Австрия, която играе незначителна роля в австрийската политика, чехословашкият клон е в състояние да привлече значителни гласове, поради голямото судетско-германско малцинство в Чехословакия. На изборите тя работи заедно с Deutsche Nationalpartei (DNP). Партията се застъпва за културна и териториална автономия и анти-клерикализъм. Тя също така показва антисемитски тенденции.[2] През октомври 1933 г. е забранена от чехословашкото правителство, въз основа на антидържавните действия. Официално е разпусната на 11 ноември 1933 г. Партията е наследена от Судетска германска партия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Klimek 2003, 219.
  2. Šebek 2000, 270.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „German National Socialist Workers' Party (Czechoslovakia)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.