Националсоциалистически германски съюз на студентите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Националсоциалистически германски съюз на студентите
Nationalsozialistischer Deutscher Studentenbund.svg
Nationalsozialistischer Deutscher Studentenbund.svg
Информация
Акроними NSDStB
Тип студентска
Основана 1926 г.
Закрита 8 май 1945 г.
Правно положение разформирована

Националсоциалистически германски съюз на студентите (на немски: Nationalsozialistischer Deutscher Studentenbund; NSDStB) е организация на Националсоциалистическата германска работническа партия, създадена с целта за интегриране на университетското образование и академичния живот в рамките на националсоциалистическия мироглед.

Организирана стриктно в съгласие с Führerprinzip (или „лидерски принцип“), NSDStB настанява своите членове в т.нар. Kameradschaftshäusern или „Къщи за приятели“), а от 1930 г. членовете му са облечени в класически кафяви ризи и с отличителния знак Свастика.

След поражението на Германия през Втората световна война, нацистката партия заедно с нейните отдели и свързани организации са обявени за „престъпни организации“ и забранени от съюзническия Контролен съвет на 10 октомври 1945 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „National Socialist German Students' League“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.