Световен съюз на националсоциалистите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Световен съюз на националсоциалистите
Информация
Акроними WUNS
Тип политическа
Основана 1962 г.
Правно положение активна
Седалище Flag of the United States.svg САЩ
Сайт nationalsocialist.net

Световен съюз на националсоциалистите (на английски: World Union of National Socialists, WUNS) е организация на неонацистките политически организации (партии и др.) по света.

История[редактиране | редактиране на кода]

Формиране[редактиране | редактиране на кода]

Движението се появява, когато лидерът на Американската нацистка партия Джордж Линкълн Рокуел посещава Англия и се среща с командващия Националсоциалистическото движение Колин Джордан, където двамата се съгласяват да работят за изграждането на международна връзка между движенията. Това води до Декларацията от 1901 г. на Котуолд, която е подписана от неонацисти от САЩ, Обединеното кралство, Франция[1], Западна Германия[2], Австрия и Белгия. Повече държави-членки се присъединяват по-късно през цялото десетилетие, включително Аржентина, Австралия, Чили, Ирландия, ЮАР и Япония.

Разцепване[редактиране | редактиране на кода]

След убийството на Рокуел през 1967 г. контролът върху WUNS е даден на Мат Коел, който се опитва да разшири влиянието на организацията като назначава датския неонацист Повл Риис-Кнудсен като генерален секретар. Все пак, разцеплението започва да се развива по настояването на Коел, че нацизмът също трябва да служи като религия и в крайна сметка той се откъсва от WUNS, за да води собствената си версия на нацистки мистицизъм. Разделянето основно отслабва WUNS и влиянието ѝ намалява силно, въпреки опитите на Джордан да го съживи. Той остава номиналният лидер на организацията до смъртта си през 2009 г., когато е последван от Кьол, който е титулярният лидер до смъртта си през 2014 г.

Свързани групи[редактиране | редактиране на кода]

Няколко партии стават членове на WUNS или са приети за асоциирани членове през годините.

Америка[редактиране | редактиране на кода]

Предвид ръководството на Рокуел и Коел, Американската нацистка партия и нейният наследник на Националсоциалистическата бяла народна партия са основните съставляващи групи на WUNS.

В Канада организацията е представена от Канадската нацистка партия, чийто лидер Уилям Джон Бити е шеф на WUNS в страната.[3]

Той също така е активен в Южна Америка чрез Partido Nacionalsocialista Chileno, създадена в Чили от бившия щандартенфюрер Франц Пфейфер от 1-ва СС дивизия Лайбщандарт СС Адолф Хитлер[4], а Frente Nacional Socialista Argentino от Аржентина е асоциирана партия.

Европа[редактиране | редактиране на кода]

Националсоциалистическото движение и неговият приемник Британско Движение са членове.

WUNS е представен в Дания от Датско националсоциалистическо движение.[5] Нордическа имперска партия на Швеция запазва независимостта си, но си сътрудничи тясно с WUNS.

Бернхард Хаарде формира група на WUNS в Исландия, претендирайки за около 300 поддръжници. Той е брат на министър-председателя Гейр Хаарде.

Океания[редактиране | редактиране на кода]

Националсоциалистическа партия на Нова Зеландия и Националсоциалистическата партия на Австралия са асоциирани с WUNS.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nicholas Goodrick-Clarke. Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism, and the Politics of Identity. New York University Press, 2003. ISBN 0-8147-3155-4. OCLC 47665567. с. 88.
  2. Jeffrey Kaplan, Encyclopedia of White Power, 2000, pp. 94-95
  3. Kaplan, op cit, pp. 355-356
  4. Kaplan, op cit, p. 354
  5. Kaplan, op cit, p. 356
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „World Union of National Socialists“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.