Американска нацистка партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Американската нацистка партия (на английски: American Nazi Party) е неонацистка политическа партия, основана на 8 март 1959 година от Джордж Линкълн Рокуел. Щабът на организацията е в Арлингтън в щата Вирджиния, където партията преди е притежавала книжарница и посетителски център (в момента кафене).

Идейно, организацията се основава върху идеалите и политиката на Адолф Хитлер и неговата Националсоциалистическа германска работническа партия в Германия по време на мандата му. През 1967 Рокуел е убит от бивш партиен член (изгонен заради обвинения в прокарване на марксистки идеи). Няколко месеца преди убийството на Рокуел, партията се преименува на Националсоциалистическа партия на белите хора. Официален наследник на Рокуел става Мат Коел.

Партията публикува сборници с комикси, изобразяващи как белите хора се бият и защитават белите деца от насилието на негрите. Тази пропаганда се ползва с частичен успех сред бялото население, тъй като по това време обществото посреща с негодувание политиката на правителството за десегрегация чрез така наречения "busing" - превозване до училище на бели и черни деца в един автобус.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]