Американска нацистка партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американска нацистка партия (АНП)
American Nazi Party
Party flag
Ръководител(и)Джордж Линкълн Рокуел (1959 – 1967)
Мат Коел (1967 – 2014)
Роки Сахайда (2014– )
Основател(и)Джордж Линкълн Рокуел
Основана1959 г.
СедалищеАрлингтън, Вирджиния
ИдеологияНационалсоциализъм
Бял национализъм
Антисемитизъм
Хомофобия
Сенат
0 / 100
Камара на представителите
0 / 435
Сайтwww.americannaziparty.com
Знаме на партията
Американска нацистка партия (АНП) в Общомедия

Американската нацистка партия (на английски: American Nazi Party) е неонацистка политическа партия, основана на 8 март 1959 г. от Джордж Линкълн Рокуел. Щабът на организацията е в Арлингтън в щата Вирджиния, където партията преди е притежавала книжарница и посетителски център.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идейно, организацията се основава върху идеалите и политиката на Адолф Хитлер и неговата Националсоциалистическа германска работническа партия в Германия по време на мандата му. През 1967 г. Рокуел е убит от бивш партиен член (изгонен заради обвинения в прокарване на марксистки идеи). Няколко месеца преди убийството на Рокуел, партията се преименува на Националсоциалистическа партия на белите хора. Официален наследник на Рокуел става Мат Коел.

Партията публикува сборници с комикси, изобразяващи как белите хора се бият и защитават белите деца от насилието на негрите. Тази пропаганда се ползва с частичен успех сред бялото население, тъй като по това време обществото посреща с негодувание политиката на правителството за десегрегация чрез така наречения „busing“ – превозване до училище на бели и черни деца в един автобус.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]