Американска нацистка партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Американска нацистка партия (АНП)
Party flag
Ръководител Джордж Линкълн Рокуел (1959–1967)
Мат Коел (1967–2014)
Роки Сахайда (2014–)
Основана 1959 г.
Щаб Арлингтън, Вирджиния
Идеология Националсоциализъм
Бял национализъм
Антисемитизъм
Хомофобия
Сенат
0 / 100
Камара на представителите
0 / 435
Сайт http://www.americannaziparty.com/
Американска нацистка партия (АНП) в Общомедия

Американската нацистка партия (на английски: American Nazi Party) е неонацистка политическа партия, основана на 8 март 1959 г. от Джордж Линкълн Рокуел. Щабът на организацията е в Арлингтън в щата Вирджиния, където партията преди е притежавала книжарница и посетителски център (в момента кафене).

История[редактиране | редактиране на кода]

Идейно, организацията се основава върху идеалите и политиката на Адолф Хитлер и неговата Националсоциалистическа германска работническа партия в Германия по време на мандата му. През 1967 г. Рокуел е убит от бивш партиен член (изгонен заради обвинения в прокарване на марксистки идеи). Няколко месеца преди убийството на Рокуел, партията се преименува на Националсоциалистическа партия на белите хора. Официален наследник на Рокуел става Мат Коел.

Партията публикува сборници с комикси, изобразяващи как белите хора се бият и защитават белите деца от насилието на негрите. Тази пропаганда се ползва с частичен успех сред бялото население, тъй като по това време обществото посреща с негодувание политиката на правителството за десегрегация чрез така наречения "busing" - превозване до училище на бели и черни деца в един автобус.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]