Айнзацгрупи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Айнзацгрупите (от нем.: Einsatzgruppen) са оперативно-наказателни формирования със специално предназначение към СД.

Създадени са и са използвани за масови екзекуции на неблагонадеждни цивилни граждани (терминът, използван в германските официални документи, е елементи) в окупираните от Третия райх територии. Предназначени са за справяне с:

Айнзацгрупите са сформирани от служители на полицията за безопасност (Зипо), полицията (състояща се от Гестапо и криминалната полиция (Крипо)), службата за сигурност, полицията за поддържане на реда (Орпо) и Вафен-СС.

Първите айнзацгрупи са създадени по време на аншлуса на Австрия към Райха през 1938 г. Те добиват голямо значение с за поддържане на реда в окупираните територии след избухването на Втората световна война, и в частност по време на войната с Полша (1939) и нахлуването в СССР (1941).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Айнзатцгруппы полиции безопасности и СД“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.