Операция Планинска буря

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Планинска буря
MK Tetovo.png
Битката се провежда точно на север от Тетово (показана с червена точка на картата)
Информация
Период 7 ноември 2007
Място На северозапад от Република Македония: в подножението на планината Шар в селата Бродец, Весала и Вейче
Резултат Македонска победа
Страни в конфликта

Flag of Macedonia.svg Република Македония

Flag of Albania.svg Политическото съветническо тяло на Армията за освобождение на Косово[1]

Командири и лидери

неизвестно

Лирим Якупи

Жертви и загуби

никакви

6 убити
12 пленени

Операция Планинска буря (на македонска литературна норма: Операција Планинска бура) е операция започната от полицията на Република Македония на 7 ноември 2007 срещу въоръжените албанци в района на планината Шар в западната част на страната. Селата Бродец, Весала и Вейче близо до Тетово в подножието на Шар са замесени в битката[2].

Операцията[редактиране | редактиране на кода]

Македонското министерство на вътрешните работи съобщава, че шест души са убити, а 12 са арестувани в операцията. Четирима други са арестувани в Скопие преди сблъсъка. Различни оръжия, включително бомби, амуниции, автоматични оръжия и гранатомети са открити от полицията. В операцията взимат участие и полицейски хеликоптери.

Очевидец твърди, че е видял мъже в униформи със знака на Армията за освобождение на Косово, разформирована албанска партизанска сила, патрулиращи в селата предишния ден. Според този очевидец, една къща в селото е изгорена, а местната джамия е повредена при стрелба.

КФОР, силите на НАТО в Косово, увеличават нивото на войската си откъм косовската страна на границата, преди да започне македонската операция.[3][4]

КФОР твърдят, че хеликоптер е паднал в зоната, но той не принадлежи на силите на НАТО в провинцията. Македонското министерство на вътрешните работи отхвърля това твърдение.[2] Източниците на КФОР отхвърлят твърдението, че хеликоптера е свален откъм косовската страна на границата и заявяват, че не знаят нищо за хеликоптер, който да е свален в Република Македония.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония