Направо към съдържанието

Операция „Слънцестоене“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Операция „Слънцестоене“
Източен фронт
Информация
Период15 февруари 1945 – 18 февруари 1945
МястоСтаргард
Жертви и загуби
Карта

Операция „Слънцестоене“ (на немски: Unternehmen Sonnenwende) е една от последните германски настъпателни операции на Източния фронт по време на Втората световна война (от 15 до 18 февруари 1945 г.). Ядрото на ударната група е съставено от войски на СС, разположени в Померания.

Според плановете на германското командване се предполага, че генерал Хайнц Гудериан ще извърши голяма офанзива и ще удари фланга на 1-ви Белоруски фронт на север от река Варта. 61-ва армия (генерал-полковник П. А. Белов) и 2-ра гвардейска танкова армия (С. И. Богданов) отблъскат атаките на 11-та СС танкова армия на генерал Ф. Щайнер и 3-ти СС танков корпус М. Унрайн.

С ответен удар Г. К. Жуков побеждава германската армия (Източнопомеранска операция).

Първоначално операцията е планирана като голяма офанзива с цел обкръжаване на настъпващите съветски сили и окупиране на Кюстрин. Но поради ограниченото време, прибързаното планиране от германците и добрата работа на съветското разузнаване, операцията се проваля. Въпреки провала на операцията съветското командване (щаб) трябваше да отлага планираната атака срещу Берлин от февруари за април.[1] През това време съветските войски прочистват Померания и Силезия от германските войски, като по този начин си осигуряват фланговете. Остатъците от 11-та СС армия отстъпват отвъд Одер.

  1. Zeitstrahl Unternehmen Sonnenwende // histomania.com. Посетен на 4 юли 2024.