Опера на Сидни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Опера на Сидни
Sydney Opera House
Sydney opera house side view.jpg
Interior of Sydney Opera House Concert Hall during performance.jpg
Местоположение в City of Sydney
Вид Театрална сграда
Местоположение Сидни, Flag of Australia (converted).svg Австралия
Архитект Йорн Утзон
Стил Експресионизъм
Конструктор Ове Аруп и партньори
Конструкция Стоманобетонна
Изпълнител „Сивил енд Сивик“
„М. Р. Хорнибрук“
Изграждане 1959 – 1973 г.
Височина 65 m
Площ 18 000 m²
Световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъра 166
Регион Азия и Океания
Тип Културен
Критерии i
Вписване 2007  (31-ва сесия)
Опера на Сидни в Общомедия

Съвременната сграда на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на града.

Нейният автор архитектът Йорн Утсон[1] е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия.

Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света. Утсон посвещава 9 години от живота си на операта. Строежът на зданието започва през март 1959 г. 7 години по-късно датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още 7 години след това операта се довършва. Сметката е 52 млн. долара – сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. След завършването на операта през 1973 г. Йорн Утсон така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство.

Sydney Opera House - Dec 2008.jpg

Все пак през 21 век са приложени и някои от идеите му за вътрешния дизайн. Бетонните покриви, напомнящи огромни, издути от вятъра корабни платна, са проектирани от финландския архитект Ове Аруп. Операта е тържествено открита от кралица Елизабет II с тържествена реч, фойерверки и звученето на 9-ата симфония на Бетовен. През март 2006 г. британската кралица отново е в Сидни, за да открие новото крило на операта, построено така, че да пропуска светлина в комплекса и да открива изглед към пристанището.

Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В операта се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции.

Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни. През 2007 г. е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Операта в Сидни е най-емблематичната забележителност в цяла Австралия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Виж Ariana Zilliacus, „How to Pronounce the Names of 22 Notable Architects“, Archdaily.com, 17 април 2017.