Оскар Пфунгст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оскар Пфунгст
психолог
Роден
1874 г.
Починал
1932 г. (58 г.)
Научна дейност
Област Психология

Оскар Пфунгст (на немски: Oskar Pfungst) е немски сравнителен биолог и психолог. Докато работи като доброволен асистент в лабораторията на Карл Щумпф в Берлин, Пфунгст е накаран да изследва коня познат като Умния Ханс, който, както изглежда, решава широк спектър от аритметични задачи поставени му от неговия собственик. След съществено изследване през 1907 г. Пфунгст демонстрира, че коня реално не извършва интелектуални задачи, а наблюдава реакциите на човешките наблюдатели. Той открива този факт, когато коня отговаря директно на неволни подсказки в езика на тялото на треньора му, който има способността да разреши всеки проблем. Треньорът изобщо не разбира, че му помага по този начин.

В чест на изследването на Пфунгст, аномалното откритие от тогава се свързва с ефекта на Умния Ханс и продължава да бъде важно знание за ефекта на наблюдателя и в по-късни изследвания на животинските когниции.

Пфунгст никога не изкарва висока академична степен, макар по-късно да получава почетна медицинска степен от Франкфуртския университет, където изнася лекции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Zusne, L. (1984). Biographical Dictionary of Psychology. Greenwood Press.
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.