Оскар Пфунгст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оскар Пфунгст
Oskar Pfungst
германски психолог
Роден
1874 г.
Починал
1932 г. (58 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област Психология
Работил в Франкфуртски университет

Оскар Пфунгст (на немски: Oskar Pfungst) е германски сравнителен биолог и психолог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1874 година в Германия. Докато работи като доброволен асистент в лабораторията на Карл Щумпф в Берлин, Пфунгст е накаран да изследва коня познат като Умния Ханс, който, както изглежда, решава широк спектър от аритметични задачи поставени му от неговия собственик. След съществено изследване през 1907 г., Пфунгст демонстрира, че коня реално не извършва интелектуални задачи, а наблюдава реакциите на човешките наблюдатели. Той открива този факт, когато коня отговаря директно на неволни подсказки в езика на тялото на треньора му, който има способността да разреши всеки проблем. Треньорът изобщо не разбира, че му помага по този начин.

В чест на изследването на Пфунгст, аномалното откритие оттогава се свързва с ефекта на Умния Ханс и продължава да бъде важно знание за ефекта на наблюдателя и в по-късни изследвания на животинския интелект.

Пфунгст никога не изкарва висока академична степен, макар по-късно да получава почетна медицинска степен от Франкфуртския университет, където изнася лекции.

Умира през 1932 година на 58-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Zusne, L. (1984). Biographical Dictionary of Psychology. Greenwood Press.