Основна плоскост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Основна плоскост (обозначена като Baseline). От нея се изчисляват всички вертикални размери

Основна плоскост – в „Теория на кораба“ хоризонтална плоскост, минаваща през най-ниската точка на корпуса на кораба (съда) (без издадените части). Влиза в числото на основните точки, линии и плоскости на теоретическия чертеж.

С пресичането на основната плоскост с диаметралната се образува основната линия – надлъжната ос X в координатната система, привързана към съда. В основната плоскост, също така, лежи и напречната ос Y, образувана с пресичането на плоскостта с мидъл шпангоута.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Основная плоскость“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.